Ciasto ananasowo-kokosowe Ciasto ananasowo-kokosowe

Ciasto ananasowo-kokosowe (© Ewa Krzysiak)

Zapraszam do wykonania pysznego ciasta. Robi się je szybko, a smakuje wybornie.

Ciasto ananasowo- kokosowe



Biszkopt jasny
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru 1 szklanka mąki

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. ok. 40 minut.

Masa budyniowa
Składniki:
1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Z puszki odlać sok i ugotować na nim budynie (waniliowe lub śmietankowe - wg uznania). Owoce pokroić w kostkę i połączyć z ugotowanym gorącym budyniem. Następnie ostudzić.

Piana
Składniki:
1/2 szklanki białek
1/2 szklanki cukru
15-20 dag kokosowych wiórek

Białka ubić z cukrem. Gdy piana będzie sztywna dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Przygotować tortownicę. Do formy włożyć biszkopt, na ciasto wylać masę budyniową, wyłożyć pianę i zapiec w temp. około 160 - 180 stopni.

Po zapieczeniu wyjąć, poczekać aż ciasto ostygnie, kroić i jeść.
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Czytaj też:
Torcik truskawkowy
Sękaczek
Zaskocz bliskich drożdżową babą na Wielkanoc

Piąta edycja konkursu Dziennikarz Obywatelski 2010 Roku trwa! Dołącz, wygraj 10 tysięcy

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!