Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ananasek na deser. Przepis na ciasto ananasowo-kokosowe

Ewa Bo
Ewa Bo
Ciasto ananasowo-kokosowe
Ciasto ananasowo-kokosowe Ewa Krzysiak
Zapraszam do wykonania pysznego ciasta. Robi się je szybko, a smakuje wybornie.

Ciasto ananasowo- kokosowe

Biszkopt jasny
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru 1 szklanka mąki

Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. ok. 40 minut.

Masa budyniowa
Składniki:
1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe lub waniliowe

Z puszki odlać sok i ugotować na nim budynie (waniliowe lub śmietankowe - wg uznania). Owoce pokroić w kostkę i połączyć z ugotowanym gorącym budyniem. Następnie ostudzić.

Piana
Składniki:
1/2 szklanki białek
1/2 szklanki cukru
15-20 dag kokosowych wiórek

Białka ubić z cukrem. Gdy piana będzie sztywna dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.

Przygotować tortownicę. Do formy włożyć biszkopt, na ciasto wylać masę budyniową, wyłożyć pianę i zapiec w temp. około 160 - 180 stopni.

Po zapieczeniu wyjąć, poczekać aż ciasto ostygnie, kroić i jeść.
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.

Smacznego!

Czytaj też:
Torcik truskawkowy
Sękaczek
Zaskocz bliskich drożdżową babą na Wielkanoc

Piąta edycja konkursu Dziennikarz Obywatelski 2010 Roku trwa! Dołącz, wygraj 10 tysięcy

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pasztet z białej fasoli

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto