Ciasto ananasowo- kokosowe
Biszkopt jasny
Składniki:
6 jaj
1 szklanka cukru 1 szklanka mąki
Białka ubić na sztywno,dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia. Piec w temp. 160-180 st. ok. 40 minut.
Masa budyniowa
Składniki:
1 puszka ananasów
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
Z puszki odlać sok i ugotować na nim budynie (waniliowe lub śmietankowe - wg uznania). Owoce pokroić w kostkę i połączyć z ugotowanym gorącym budyniem. Następnie ostudzić.
Piana
Składniki:
1/2 szklanki białek
1/2 szklanki cukru
15-20 dag kokosowych wiórek
Białka ubić z cukrem. Gdy piana będzie sztywna dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać.
Przygotować tortownicę. Do formy włożyć biszkopt, na ciasto wylać masę budyniową, wyłożyć pianę i zapiec w temp. około 160 - 180 stopni.
Po zapieczeniu wyjąć, poczekać aż ciasto ostygnie, kroić i jeść.
Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Smacznego!
Czytaj też:
Torcik truskawkowy
Sękaczek
Zaskocz bliskich drożdżową babą na Wielkanoc
Piąta edycja konkursu Dziennikarz Obywatelski 2010 Roku trwa! Dołącz, wygraj 10 tysięcy
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?