Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bakwan Sayuran – indonezyjskie racuszki warzywne

Andi Nur Hafsah Śmieszek
Andi Nur Hafsah Śmieszek
Indonezyjskie Racuszki Warzywne
Indonezyjskie Racuszki Warzywne Andi Nur Hafsah Śmieszek
Dzisiaj podaję przepis na jedną z najbardziej popularnych, tanią i smaczną przekąskę indonezyjską. Dostępne w każdym zakątku Archipelagu Racuszki Warzywne są naprawdę warte grzechu!

Składniki potrawy :

50 gram kiełków sojowych
50 gram papryki czerwonej lub zielonej, pociętej w drobne plasterki.
50 gram kapusty poszatkowanej w bardzo drobne kawałki

100 gram marchwi
poszatkowanej w bardzo drobne kawałki
Dwa pory pocięte w drobne kawałeczki
Seler poszatkowany na drobno
olej roślinny
200 gram mąki pszennej
1 jajko

Składniki racuszków do zblenderowania - zmiksowania:

Jedna czerwona cebulka
4 ząbki czosnku
pół łyżeczki do herbaty pieprzu w kulkach
Kurkuma (w przypadku jej braku można sporządzić indonezyjskie racuszki warzywne bez niej)
sól

Robimy racuszki:

1. Przygotowaną wcześniej mąkę zmieszać ze zblenderowanymi składnikami i poszatkowanymi warzywami oraz wbić w uzyskaną „strukturę” jajko. Wszystko dokładnie wymieszać.

2. Na głębokiej patelni lub w garnku podgrzać do temperatury wrzenia olej. Gdy olej jest już gotowy do smażenia, dużą łyżką stołową nabierać uformowaną wcześniej masę i wrzucać do oleju, żeby podsmażyć.

Racuszki można podawać z ostrym sosem chili lub keczupem czy majonezem.

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto