1 kg kapusty słodkiej
1 kg kapusty kwaszonej
1 kg mięsa (karkówka, łopatka)
niewielka ilość oleju
30 dkg suszonych grzybów
1 cebula duża
Liście laurowe
ziele angielskie
sól, pieprz
przecier pomidorowy - 1 słoiczek
Do ekspresowego gotowania niezbędny jest szybkowar.
Przygotowanie:Do szybkowara wkładam pokrojone mięso , dodaję przyprawy cebulę. Gotuję 1/2 godziny.
W międzyczasie odgotowuję kapustę - aby pozbyć się nadmiernej kwaśności i goryczki z kapusty białej.
W oddzielnym naczyniu moczę grzyby w gorącej wodzie. Po ugotowaniu mięsa dodaję dwa rodzaje kapusty, odsączone grzyby i mieszam aby składniki dobrze się połączyły. Wstawiam ponownie na gaz i gotują aż kapusta będzie miękka.
Na zakończenie dodaję przecier pomidorowy.
Można też do smaku dodać kawałek kiełbasy śląskiej pokrojony w kosteczkę. Odstawiam bigos w chłodne miejsce. Na następny dzień podgrzewam do wysokiej temperatury i wkładam do słoiczków. Słoiczki odwracam do góry dnem do wystygnięcia. Można je śmiało przechowywać w lodówce.
Komentarze