Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chrupiący makaron a’ la Arunka z sosem warzywnym

Andi Nur Hafsah Śmieszek
Andi Nur Hafsah Śmieszek
Składniki już gotowe, ale wciąż "osobno"
Składniki już gotowe, ale wciąż "osobno"
Dzisiaj proste danie z wyspy Sulawesi (Celebes) z miejscowości Makassar na jej południowym końcu. Chrupiący makaron z warzywami i mięsem. Dla wegetarian polecam ten sam przepis bez kurczaka i krewetek.

Składniki do potrawy:

makaron nitki
filet z kurczaka
krewetki drobno pocięte
jajko
kapusta, marchew, brokuły, ziemniak – wszystko pocięte w drobną kosteczkę
pomidory (pocięte w kostkę)
seler, por - liście koniecznie trzeba posiekać
mączka kukurydziana
olej
trzy ząbki czosnku
1 cebula żółta (pocięta w kostkę)
1/2 cebula czerwona cebula (pocięta w kostkę)
papryka
pieprz
sól
cytryna

Sposób przygotowania

Makaron nitki zagotować i pozostawić do ochłodzenia. Następnie podsmażyć makaron do nadania mu złocistego koloru.

Sos warzywny

Ugotować pierś kurczaka. Powstały po zagotowaniu wywar zachować, a pierś pociąć w drobną kosteczkę.

Przygotowane wcześniej: trzy ząbki czosnku, 1 cebulę żółtą, i 1/2 cebuli czerwonej zblenderować w mikserze. Do smaku doprawić solą i pieprzem.

Tak przyrządzony, zmiksowany miąższ położyć na naoliwioną patelnię, dodać poszatkowanego wcześniej kurczaka i również przygotowane już krewetki. Całość lekko podsmażyć do wytrącenia aromatu, jednak nie dłużej. Tak podsmażone produkty, zmieszać w garnku z zachowanym wcześniej wywarem z piersi. Uzyskany w ten sposób, wzbogacony wywar doprowadzić do zagotowania.

Doprawić w trakcie podgotowywania pieprzem i solą, do smaku.

Do pozostawionego na małym ogniu wywaru, dorzucić wszystkie przygotowane wcześniej warzywa.

W tym czasie sporządzić „zacierkę” z wody i mączki kukurydzianej, którą następnie wolno dodać do wywaru z zagotowanymi już warzywami, wciąż pozostającego na małym ogniu.

Wbijamy do wywaru jajka i mieszamy je do momentu uzyskania pożądanej konsystencji i ścięcia się jajka. Całość utrzymujemy wciąż w fazie “subtelnego” wrzenia.

Na koniec procesu wy-twórczego, dodać posiekane wcześniej liście selera i pora, i zakończyć gotowanie.

Sugerowane podawanie potrawy

Połóż satysfakcjonującą Cię ilość podsmażonego makaronu na talerzu.
Polej go otrzymanym wcześniej wywarem, zwanym teraz sosem.
Dodaj do smaku ciut soku ze świeżej cytryny.
Nie zapomnij doprawić wszystkiego szczyptą miłości dla dobrego trawienia
Gdy wywiązałeś się ze wszystkiego: „enjoy” , lub -smacznego

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto