Cukinia, kabaczek, patison w sosie ogórkowo-paprykowym
1 kg cukinii, kabaczka lub patisony.
Warzywa obrać, pokroić w plastry grubości 5 mm, posypać przyprawami, odstawić.
Sos
1 słoik papryki konserwowej,
1 słoik ogórków konserwowych,
mały koncentrat pomidorowy,
keczup pikantny,
przyprawy do smaku - sól, pieprz, cukier
Paprykę i ogórki pokroić w paski. Do garnka wylać zalewę z papryki, dodać przecier pomidorowy, ogórki, paprykę zagotować - 3 minuty. Doprawić do smaku dodając keczup, przyprawy. Gdy nasz sos będzie zbyt gęsty dolać zalewę od ogórków. Całość ostudzić.
Ciasto naleśnikowe
3 jaja,
1 szklanka mąki,
mleko, sól,
olej do smażenia.
Z mąki, jaj i mleka zrobić gęstsze cisto naleśnikowe. Warzywa moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.
W naczyniu układać warstwami sos, usmażone warzywa. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos. Całość pozostawić na kilka godzin, żeby warzywa nabrały odpowiedniego smaku - przeszły sosem.
Polecam na śniadanie lub kolację. Smacznego!
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?