Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Cukinia, kabaczek i patison w sosie [Przepis]

Redakcja
Kończą się zbiory warzyw - kabaczków, cukinii, patisonów. Nie wiemy co zrobić z pojedynczymi okazami? Polecam warzywa w sosie - na śniadanie lub kolację.

Cukinia, kabaczek, patison w sosie ogórkowo-paprykowym

1 kg cukinii, kabaczka lub patisony.

Warzywa obrać, pokroić w plastry grubości 5 mm, posypać przyprawami, odstawić.

Sos
1 słoik papryki konserwowej,
1 słoik ogórków konserwowych,
mały koncentrat pomidorowy,
keczup pikantny,
przyprawy do smaku - sól, pieprz, cukier

Paprykę i ogórki pokroić w paski. Do garnka wylać zalewę z papryki, dodać przecier pomidorowy, ogórki, paprykę zagotować - 3 minuty. Doprawić do smaku dodając keczup, przyprawy. Gdy nasz sos będzie zbyt gęsty dolać zalewę od ogórków. Całość ostudzić.

Ciasto naleśnikowe
3 jaja,
1 szklanka mąki,
mleko, sól,
olej do smażenia.

Z mąki, jaj i mleka zrobić gęstsze cisto naleśnikowe. Warzywa moczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju.

W naczyniu układać warstwami sos, usmażone warzywa. Ostatnią warstwę powinien stanowić sos. Całość pozostawić na kilka godzin, żeby warzywa nabrały odpowiedniego smaku - przeszły sosem.

Polecam na śniadanie lub kolację. Smacznego!

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto