Wkrótce może się to okazać niemożliwe, bo Parlament Europejski głosuje za zakazem tzw. nowej żywności, w tym produktów pochodzących ze sklonowanych zwierząt. Inicjatywa Europosłanki, K.T. Liotard budzi szerokie zainteresowanie.

Wielkie poruszenie i zaciekawienie wywołała w Parlamencie Europejskim debata poświęcona sprzedaży mięsa i nabiału pochodzącego ze sklonowanych zwierząt i ich potomstwa oraz tzw. nowej żywności. Tego określenia używa się w odniesieniu do żywności, której nie było na rynku przed 1997 rokiem lub która została wyprodukowana w nowatorski sposób (np. przy użyciu nanotechnologii).

Raport w tej sprawie przedstawiła Kartika Tamara Liotard (europosłanka z Holandii). Pani europoseł oraz członkowie komisji środowiskowej postulują, żeby zakazać klonowania zwierząt dla celów produkcji żywności oraz hodowli klonowanych zwierząt i ich potomstwa. A także wprowadzania na rynek oraz importu produktów mięsnych lub mlecznych pochodzących ze sklonowanych zwierząt lub ich potomstwa w granicach całej Unii Europejskiej.

W opinii p. Liotard, żywność powinna być produkowana w sposób bezpieczny dla ludzi, środowiska i zwierząt oraz z zachowaniem wysokiej jakości. W głosowaniu nad raportem i poprawkami większość europosłów była przeciw "nowej żywności". Komentując to, K.T. Liotard powiedziała: Jestem bardzo zadowolona z wyników głosowania, ciągle jeszcze mam uśmiech na twarzy.

Po chwili dodała: W sprawie produktów należy kierować szczególną ostrożnością. Potrzebne są jasne przepisy, które obowiązywałyby w całej Unii i dotyczyły klonowania zwierząt, bo na razie we Francji nie ma zakazu klonowania zwierząt, natomiast w Holandii taki zakaz istnieje. Trzeba też pamiętać, że 9 proc. zwierząt sklonowanych rodzi się z poważnymi chorobami i wadami genetycznymi. W takiej sytuacji, należy wprowadzić zakaz dla czegoś, co nie wiadomo czy jest bezpieczne. W przeciwnym razie grozi nam zalanie rynku produktami pochodzącymi ze sklonowanych zwierząt, które są już produkowane np. w Ameryce.

Komisja środowiskowa, której przewodniczy pani Liotard zaproponowała także, aby żywność produkowana przy użyciu nanotechnologii obowiązkowo podlegała ocenie ryzyka i była odpowiednio oznakowana. Kolejne głosowanie nad postulatami w sprawie "nowej żywności" odbędzie się już we wrześniu.

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!