Wielka Sobota to święto chrześcijańskie i centralny dzień Triduum Paschalnego. Jako Wigilia Paschalna swój najgłębszy sens odnajduje w czuwaniu u stóp Grobu Bożego i oczekiwania na cud zmartwychwstania dokonany przez Jezusa Chrystusa.

W Wielką Sobotę we wszystkich kościołach parafialnych od samego rana święcone są pokarmy przynoszone przez wiernych.

Dawniej w ten dzień święcono potrawy na dworach szlacheckich, ponieważ według tradycji poświęcone musiało zostać wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole. Z biegiem czasu zaprzestano święcenia pokarmu w domach i zwyczaj ten przeniesiono do kościoła.

W koszyczku wielkanocnym nie powinno zabraknąć jajek będących symbolem nowego życia, baranka z chorągiewką z napisem Alleluja, a symbolizującego zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa. Poświęcić należy również: chleb, wędlinę, sól, chrzan, pieprz, ciasta świąteczne. Koszyczek, najczęściej z wikliny, przystraja się listkami bukszpanu.

Poświęcone pokarmy spożywa się w Wielką Niedzielę podczas śniadania. Rozpoczyna się je od podzielenia się poświęconym jajkiem.

W Wielką Sobotę po zmierzchu rozpoczyna się najbardziej uroczysta i symboliczna liturgia – Wigilia Paschalna.

Znajdź nas na Google+

Cywilizacja

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!