Podstawa wielkanocnego śniadania są jajka - z chrzanem, majonezem, w sosach. Polecam kilka sosów do jajek, mięs, wędlin, które mi najbardziej smakują.

Jaja w sosie orzechowym

5-7 jajek,
2 ząbki czosnku,
1/2 szklanki wina białego,
1 szklanka majonezu,
5 dag orzechów łuskanych.
Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, podzielić na połówki.

Przygotowanie sosu orzechowego
Czosnek posiekać bardzo drobno, lub wycisnąć przez praskę, rozetrzeć z odrobina soli. Majonez wymieszać z winem, dodać czosnek i grubo posiekane orzechy. Sos oziębić, odstawiając na dwie godziny do lodówki.

Sos można podawać do jaj, ryb i mięs pieczonych na zimno.

Jaja w sosie andaluzyjskim

5-7 jajek,
1 szklanka majonezu,
1 czubata łyżka keczupu,
3 papryki marynowane.
Jaja ugotować na twardo, obrać ze skorupek, podzielić na połówki,ułożyć a półmisku.

Wykonanie sosu
Majonez wymieszać z keczupem, dodać pokrojoną w cieniutkie paseczki paprykę.
Podawać do jajek, zimnych mięs i wędlin.

Czytaj więcej ------>

Jaja w zielonym sosie

5-7 jajek,
1 szklanka majonezu,
15 dag szpinaku,
1 ząbek czosnku,
3 łyżki kwaśnej śmietany,
1 łyżka masła,
sól, pieprz do smaku.

Wykonanie
Mrożony szpinak podsmażyć na łyżce masła, silnie ogrzać i dodać kwaśną śmietanę. Odlać nadmiar wody i ostudzić.
Czosnek drobno posiekać, dodać do majonezu, doprawić solą, pieprzem. Połączyć ze szpinakiem. odstawić do lodówki na
2 godziny. Sos podawać do jaj.

Czytaj również ---> Pieczeń mięsno selerowa

Było sobie raz jajko mądrzejsze od kury.
Kura wyłazi ze skóry,
Prosi, błaga, namawia: „Bądź głupsze!”
Lecz co można poradzić, kiedy ktoś się uprze?

(Jan Brzechwa)

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!