Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak sporządzić mięso mielone

Artur Koszczuk
Artur Koszczuk
Potrawy z mięsa mielonego są tanie, łatwe i szybkie w przyrządzeniu.

Dzięki tym zaletom często goszczą na naszych stołach. Przepisy kulinarne na dania z mięsa mielonego są pyszne oraz różnorodne. Najczęściej przygotowywane są pulpety, klopsiki, kotlety mielone oraz zrazy. Coraz częściej sami sporządzamy masy mielone. Oto kilka wskazówek jak zrobić to poprawnie.

Mięso na mielone, po umyciu pod bieżącą wodą i osączeniu oraz usunięciu kości i bardzo grubych powięzi, kroi się na małe kawałki. Następnie mięso miele się oddzielnie partiami w maszynce o dobrze naostrzonych nożach, aby było siekane, a nie miażdżone. Po zmieleniu powinno mieć naturalną barwę surowego mięsa.

Chude mięso (np. wołowe lub cielęce) zmielone należy posolić i pozostawić w chłodnym miejscu na jedną, dwie godziny, a następnie wyrobić, dodając stopniowo zimnej wody, aby masa lepiej napęczniała. Dzięki wyrabianiu masy, składniki łączą się i wtłaczana jest odpowiednia ilość powietrza. Wchłanianie wody oraz wtłaczanie powietrza sprawia, że masa staje się pulchna, jednolita i zwiększa swoją objętość. Następnie do mięsa chudego dodaje się wyrobioną masę z mięsa tłustego (wieprzowego) i dokładnie razem wyrabia. Najlepsze proporcje mięsa chudego do tłustego to 2:1. Dobrze wyrobiona masa nie klei się do ręki. Powstałe w ten sposób mięso mielone łączy się z dodatkami (jajka, przyprawy, zioła) i dokładnie miesza. Z gotowej masy wyrabia się w zwilżonych dłoniach odpowiedni kształt i obtacza w mące lub bułce tartej w zależności od rodzaju potrawy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto