Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kapusta kiszona w roli głównej - przepisy

Redakcja
Kapusta stożkowa - doskonała ma surówki.
Kapusta stożkowa - doskonała ma surówki. Dorota Michalczak
Kapusta kiszona jest mało kaloryczna - w 100 gramach ma tylko 20 kcal. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B,C,PP,K potrzebnych naszemu organizmowi. Przygotować z niej możemy wiele smacznych, gotowanych potraw, surówek.

Kapusta kiszona
Kapusta kiszona jest mało kaloryczna - 100 gram ma tylko 20 kcal. Jest cennym źródłem witamin i innych niezbędnych dla naszego organizmu związków. Kapusta zawiera białka, prowitaminę A, witaminy z grupy B,C,PP,K, sole potasu, wapnia, fosforu i siarki. Sok z kiszonej kapusty zaostrza apetyt i poprawia trawienie oraz oczyszcza organizm. Z Kiszonej kapusty można przygotować wiele smacznych potraw, maseczki.

Sałatka z kiszonej kapusty
20 dag kiszonej kapusty
2 średnie pomidory
2-4 ziemniaki
5 dag gotowanej szynki
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki octu winnego
4 łyżeczki oliwy
natka pietruszki
sół,pieprz
liść sałaty
Ziemniaki ugotować w łupinkach - obrać . Ziemniaki, szynkę, pomidory pokroić w drobną kostkę. Kapustę odsączyć i posiekać.
Oliwę wymieszać z musztardą i octem - przyprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, polać sosem, dodać posiekaną natką pietruszki. Podawać na liściu sałaty.

Czytaj --------> kapusta zapiekana i ryba z kapustą.

Kapusta zapiekana
0,5 kg kiszonej kapusty
2 cebule
2 łyżki oleju
kilka suszonych grzybów
sól, pieprz, papryka w proszku

Grzyby namoczyć, ugotować i drobno pokroić. Kapustę odsączyć, poszatkować, włożyć do garnka. Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i dodać do kapusty - przyprawić solą, papryką i pieprzem. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, wyłożyć kapustę - wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiec. Podawać z chudym pieczonym mięsem lub rybami.

Ryba z kapustą
Pół kilograma ryby
1 jabłko
cebula
ziemniaki (nie koniecznie)
300 g kiszonej kapusty
2 łyżeczki oleju
Rybę oprószyć solą, pieprzem i chili. Kapustę odsączyć z nadmiaru soku, poszatkować, wymieszać z pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulą. Żaroodporne naczynie posmarować olejem, położyć kapustę i rybę. Jabłka i ziemniaki pokroić w plastry, ułożyć dookoła ryby. Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec około 30 minut.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto