Pyszne kluski na parze do tłustych sosów i mięs, chociaż nie tylko Pyszne kluski na parze do tłustych sosów i mięs, chociaż nie tylko

Pyszne kluski na parze do tłustych sosów i mięs, chociaż nie tylko. (© Dorota Michalczak)

Gdy żona smacznie gotuje, to drogę do serca męża znajduje. Dzisiaj to tłustego sosu z kaczki polecam, wielkopolskie kluchy na łachu - czyli kluski drożdżowe gotowane na garnku owiązanym gazą.

Kluski drożdżowe na parze

Składniki:
Pół kilograma pszennej mąki,
1 szklanka mleka,
2 jaja,
3 łyżki margaryny lub masła,
5 dkg drożdży,
1 łyżeczka cukru,
sól

Wykonanie

Do miski wsypujemy pół kilograma przesianej mąki, dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mleko i jaja, sól. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż ukażą się pęcherzyki powietrza, po czym dodajemy stopione masło i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia.

Z wrośniętego ciasta formujemy kulki wielkości jak na pączki.

Garnek z wrzącą wodą obwiązujemy gazą, na której układamy kluchy. Przykrywamy miską i gotujemy aż wyrosną, około 20 minut.

Gorące kluchy podajemy do tłustych mięs i sosów, możemy jeść z owocami lub posmarowane masłem.

Smacznego

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!