Pomidory, papryka, cebulka Pomidory, papryka, cebulka

Pomidory, papryka, cebulka (© Dorota Michalczak)

Lato, pora zbioru pomidorów. To smaczne warzywo jemy surowe, przetwarzamy na różne sposoby. Pomidory są źródłem wielu witamin i składników mineralnych. Proponuję zatrzymać ich smak w galarecie.

Pomidory spożywamy surowe, dodajemy do zup, sosów, sałatek. Wyśmienicie smakują z ryżem. Są przetwarzane na soki, przeciery, koncentraty. Owoce są źródłem witaminy A, B1, B2, B6, C, PP oraz zawierają wiele składników mineralnych, takich jak: potas, sód, magnez, fosfor, żelazo, wapń, sód i inne.

Pomidory w galarecie są doskonałym dodatkiem do śniadania, obiadu czy też kolacji. Smakują z mięsem i same. Proponuje zatrzymać ich smak w słoiku, w galarecie.

Pomidory w galarecie


Składniki.
3 kg pomidorów,
1 kg żółtej papryki,
1/2 kg cebulki,
liść selera.
Pomidory najlepiej paprykowe kroimy w plastry, tak samo postępujemy z papryka i cebulą.

100 g żelatyny zalewamy 1 szklanką gorącej wody, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Pozostawiamy na 20 minut.

Zalewa


0,5 l wody,
2 łyżki octu,
2 łyżki soli,
3 łyżki cukru.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i łączymy z namoczona żelatyną.

Pokrojone pomidory, paprykę, cebulkę umieszczamy w dużej misce, zalewamy gorącą zalewą. Delikatnie mieszamy, po czym
wkładamy do słoiczków, i zagotowujemy 1 minutę.
Po ostygnięciu słoiki umieszczamy w chłodnym pomieszczeniu. Zimna zalewa jest gęsta.

Smacznego!

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!