Składniki:
-serek mascarpone, 2 opakowania po 250 g
-okrągłe biszkopty, 2 opakowania (gdy sama piekę biszkopt ciasto nie wychodzi aż tak smaczne)
-dobra mocna kawa (lub cappuccino), 300 ml
-jajka, 4 sztuki
-cukier puder, 6 łyżek
-szczypta soli
-alkohol (najlepszy wg mnie jest likier czekoladowy, ok. 2 kieliszki)
-zapach rumowy, połowa buteleczki
-ciemne kakao
-gęsta śmietana 18%, jedna szklanka
Przygotowanie:
Kawę studzimy i mieszamy z likierem czekoladowym. Delikatnie zanurzamy biszkopty i wykładamy nimi spód naczynia (ja używam zamykanych prostokątnych pojemniczków).
Jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Myjemy je i przelewamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy 2 łyżki cukru pudru i ubijamy jeszcze kilka minut. Do żółtek dodajemy 4 łyżki cukru pudru i miksujemy około 10 minut do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone, szklankę śmietany, aromat rumowy i miksujemy do połączenia składników.
Pianę z białek przekładamy do masy mascarpone i lekko mieszamy łyżką. Połowę masy wykładamy na biszkopty, wierzch posypujmy kakao (przez sitko). Ponownie układamy biszkopty nasączone kawą i resztę masy. Wyrównujemy, posypujemy kakao i wstawiamy do schłodzenia na kilka godzin.
mmm... pycha!
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?