Ogórek Ogórek

Ogórek (© http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Cucumis_sativus.jpg&filetimestamp=20060326113814)

Z ogórkiem w roli głównej. O ogórku pisano wiersze, śpiewano piosenki. Ja postanowiłam to zielone warzywo zatrzymać w słoiku. Zimą zjemy je z wielkim apetytem. Polecam sprawdzony przepis na ogórki z keczupem.

Zapraw z ogórków nigdy za dużo. Teraz kiedy mamy wybór w zakupie, lub z własnych działek zatrzymajmy ich smak na długie zimowe miesiące. Wynagrodzą nam to, kiedy będziemy je konsumować.

Ogórki w zalewie keczupowej.


Składniki:

3 kg ogórków gruntowych.

Zalewa:

3 szklanki wody,
3/4 szklanka octu,
3/4 szklanki cukru,
8 łyżek pikantnego keczupu,
3 płaskie łyżki soli kamiennej.

Przyprawy:

Ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca, pieprz.

Wykonanie:

Ogórki obieramy ze skórki i wydrążamy nasiona, miąższ kroimy w plastry grubości 0,5 cm lub paski. Solimy 2 łyżkami soli i odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie ogórki układamy w słoikach i do każdego dodajemy przyprawy:
liść laurowy, gorczycę, pieprz oraz ziele angielskie.

3 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, octem i łyżką soli. Po przestudzeniu dodajemy keczup i dokładnie mieszamy. Zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy około 5 minut.

Smacznego!

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!