Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Placki z kwiatów bzu czarnego

Ewa Bo
Ewa Bo
Przejadły się Wam już naleśniki? Czas na coś nowego. Korzystając ze skarbów przyrody, wykonamy oryginalny, pyszny i zdrowy deser.

Kwiaty bzu czarnego zrywamy delikatnie, a w domu rozkładamy na papierze (wtedy wszelkie znajdujące się w nich stworzonka uciekną). Następnie bierzemy się za przygotowanie ciasta.

Składniki:
10 baldachów kwiatów czarnego bzu
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka (słodkiego lub kwaśnego, albo kefiru)
2 jaja
szczypta soli
olej
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, mleko i żółtka mieszamy, dodajemy szczyptę soli i ubite na sztywno białka. Wszystkie składniki delikatnie łączymy ze sobą.

Baldachy dzielimy na mniejsze kawałki lub zostawiamy naturalną wielkość (wówczas jeden zajmuje cała patelnię). Trzymając za zielone części maczamy je w cieście i przenosimy na rozgrzany tłuszcz. Gdy zaczną się smażyć odcinamy bardzo dokładnie nożyczkami łodyżki kwiatków przy samym placku i odwracamy na drugą stronę. Smażymy na złoty kolor.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem i jemy. Można podawać na ciepło lub na zimno, jak kto lubi.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto