Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pora na jesiennie przepisy. Szarlotka Doroty

Dorota
Dorota
Szarlotka
Szarlotka Fot.D.B.Głowacka
Czas na ciasto z jabłkami. Prosty przepis na smaczną szarlotkę.

Składniki:
400 g mąki
300 g masła
1 cukier waniliowy
1 żółtko
4 łyżki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
5 łyżek cukru ( do posypania jabłek)
1.50 kg jabłek
cynamon mielony
cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść na jednolita masę. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części, wkładamy do torebek foliowych i chłodzimy (w zamrażarce) 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na grube plastry. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na średniej wielkości blachę. Pokrojone w plastry jabłka układamy na cieście posypujemy cynamonem i cukrem. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) na ułożone jabłka.

Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 50 min. Upieczoną szarlotkę po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Życzę smacznego.

Znajdź nas na Google+

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto