Składniki:
400 g mąki
300 g masła
1 cukier waniliowy
1 żółtko
4 łyżki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
5 łyżek cukru ( do posypania jabłek)
1.50 kg jabłek
cynamon mielony
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie zagnieść na jednolita masę. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części, wkładamy do torebek foliowych i chłodzimy (w zamrażarce) 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy na grube plastry. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkowujemy na średniej wielkości blachę. Pokrojone w plastry jabłka układamy na cieście posypujemy cynamonem i cukrem. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) na ułożone jabłka.
Tak przygotowane ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku 50 min. Upieczoną szarlotkę po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?