Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wielkanocne. Keks

Ewa Bo
Ewa Bo
Keks, tak jak i mazurek, jest ciastem kojarzącym się z Wielkanocą. Nie może więc go zabraknąć na świątecznym stole, pośród innych domowych wypieków.

Keks

Składniki:

- 1 1/2 szklanki mąki
- 15 dag masła /lub margaryny/
- 10 łyżek cukru pudru
- 5 jaj
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1/2 cytryny - lub pomarańczy /wg upodobania/
- 40 dag bakalii /rodzynki, śliwki, morele itp. - mogą być suszone lub kandyzowane/
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy

Wykonanie:

Suszone bakalie opłukać i moczyć w przegotowanej wodzie ok. godziny. Następnie osączyć i pokroić na małe kawałki.

Tłuszcz dokładnie utrzeć dodając stopniowo cukier, jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sok z cytryny, startą skórkę oraz bakalie obtoczone w mące.

Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz również jak zrobić :

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto