Keks
Składniki:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 15 dag masła /lub margaryny/
- 10 łyżek cukru pudru
- 5 jaj
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka i sok z 1/2 cytryny - lub pomarańczy /wg upodobania/
- 40 dag bakalii /rodzynki, śliwki, morele itp. - mogą być suszone lub kandyzowane/
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Wykonanie:
Suszone bakalie opłukać i moczyć w przegotowanej wodzie ok. godziny. Następnie osączyć i pokroić na małe kawałki.
Tłuszcz dokładnie utrzeć dodając stopniowo cukier, jajka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać sok z cytryny, startą skórkę oraz bakalie obtoczone w mące.
Ciasto delikatnie wymieszać i wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1 godziny. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Zobacz również jak zrobić :
Sałatkę jarzynową
Świąteczny żurek
Pieczeń rzymską z jajkiem
Mazurek
babki wielkanocne
- babka w kształcie tulipana
- babka dwukolorowa
i inne ciasta:
- przekładaniec brzoskwiniowy
- ciasto ananasowo-kokosowe
- torcik truskawkowy
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?