Trudno sobie wyobrazić, by na wielkanocnym stole, zabrakło sałatki, która gości w wielu domach od co najmniej kilku pokoleń. Robiły ją nasze mamy, babcie i prababcie. Chodzi oczywiście o tradycyjną sałatkę jarzynową.

Sałatka jarzynowa

Składniki:

4 - 5 marchewek
2- 3 ziemniaki
1 pietruszka
5 jajek
2 - 3 jabłka
3 ogórki kiszone (lub konserwowe)
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kukurydzy
1-2 łyżeczki musztardy
majonez
sól
pieprz

Wykonanie:

Warzywa myjemy, wkładamy do garnka z wodą i gotujemy. Tak samo myjemy jajka i gotujemy na twardo. Po ugotowaniu czekamy, aż produkty wystygną. Następnie warzywa, jajka i jabłka kroimy w drobną kostkę.
Pokrojone składniki wrzucamy do miski, dodajemy troszkę musztardy, majonez, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy. Wykładamy do dużego (przezroczystego) naczynia, dekorujemy i jemy.

Smacznego!

Zobacz również jak zrobić :

Świąteczny żurek
Pieczeń rzymską z jajkiem
Mazurek
Keks na Wielkanoc

babki wielkanocne
- babka w kształcie tulipana
- babka dwukolorowa
i inne ciasta:
- przekładaniec brzoskwiniowy
- ciasto ananasowo-kokosowe
- torcik truskawkowy

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!