Lekko słone, nie doprawione przyprawami potrawy z mięsa mielonego są zalecane przy wielu chorobach, a zwłaszcza przewodu pokarmowego. Są również zalecane rekonwalescentom i małym dzieciom, a nawet niemowlętom.
Główną rolę w żywieniu dietetycznym odgrywa jakość użytych produktów oraz sposób przygotowania potrawy. Produkty, zwłaszcza mięsne, muszą być łatwostrawne i najwyższej jakości, czyli nie powinny pochodzić od starych zwierząt, zawierać dużych ilości błon, ścięgien i tłuszczu. Używa się zazwyczaj tłuszczu łatwo przyswajalnego, a więc świeżego masła czy oliwy z oliwek. W żywieniu dietetycznym przepisy kulinarne na potrawy duszone, smażone i pieczone są jednak nie wskazane nawet z dodatkiem tych łatwo przyswajalnych tłuszczów.
Mięso do sporządzania potraw dietetycznych powinno 2-3 razy być mielone, a następnie w postaci pulpetów, kotlecików lub budyniów mięsnych gotowane na parze lub w wywarach jarzynowych, lekko solonych. Można też ugotowane mięso zemleć dwukrotnie i podawać w postaci papki.
W kuchni dietetycznej wykorzystuje się tylko przepisy kulinarne na potrawy z rybnej masy mielonej, które są gotowane w słabych wywarach z jarzyn, bez dodatku przypraw korzennych, najlepiej w postaci pulpetów. Do sporządzania mielonych mas są zazwyczaj wykorzystywane ryby chude, jak na przykład szczupak, dorsz, sandacz.
Czasem lekarz zezwala na podanie chudej gotowanej szynki lub polędwicy. Trzeba jednak pamiętać, że w takich wypadkach oba te produkty muszą zostać dwukrotnie zmielone przed podaniem.
Biblioteczka poradnika domowego
Opracowanie własne
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?