Przekładaniec brzoskwiniowy
Biszkopt
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
Składniki:
6 dag żelatyny
4 łyżki cukru kryształu
1 litr naturalnego jogurtu
1 puszka brzoskwiń
herbatniki
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 170 stopni C.
Masa:
1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie miksujemy wraz z sokiem na jednolita masę, dodajemy połowę rozpuszczonej żelatyny, mieszamy i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Następnie wstawiamy do lodówki. Jogurt łączymy z cukrem, roztrzepujemy i dodajemy drugą połowę rozpuszczonej żelatyny. Wylewamy na masę brzoskwiniową.
2. Herbatniki układamy na tężejącej masie jogurtowej (możemy je nasączyć spirytusem). Zamiast herbatników na masę jogurtową możemy wylać tężejącą galaretkę. Wierzch ozdabiamy polewą czekoladową.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji " wydane przez krakowskie wydawnictwo WAM.
Polecam również świąteczny sękaczek (kliknij).
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?