Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przekładaniec brzoskwiniowy nie tylko na święta

Ewa Bo
Ewa Bo
"183 nowe przepisy siostry Anastazji"
"183 nowe przepisy siostry Anastazji" Okładka książki
Zapraszam czytelników do wykonania bardzo smacznego przekładańca brzoskwiniowego. To będzie takie urozmaicenie świątecznych, tradycyjnych wypieków.

Przekładaniec brzoskwiniowy

Biszkopt
Składniki:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa
Składniki:
6 dag żelatyny
4 łyżki cukru kryształu
1 litr naturalnego jogurtu
1 puszka brzoskwiń
herbatniki

Wykonanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 170 stopni C.
Masa:
1. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości przegotowanej wody. Brzoskwinie miksujemy wraz z sokiem na jednolita masę, dodajemy połowę rozpuszczonej żelatyny, mieszamy i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Następnie wstawiamy do lodówki. Jogurt łączymy z cukrem, roztrzepujemy i dodajemy drugą połowę rozpuszczonej żelatyny. Wylewamy na masę brzoskwiniową.
2. Herbatniki układamy na tężejącej masie jogurtowej (możemy je nasączyć spirytusem). Zamiast herbatników na masę jogurtową możemy wylać tężejącą galaretkę. Wierzch ozdabiamy polewą czekoladową.

Smacznego!

Przepis pochodzi z książki "183 nowe przepisy siostry Anastazji " wydane przez krakowskie wydawnictwo WAM.

Polecam również świąteczny sękaczek (kliknij).

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto