Domowe pączki Domowe pączki

Domowe pączki (© Beata Gumienna)

W tłusty czwartek przychodzi ochota na smacznego, domowego pączka. Moja rodzina oprócz własnej uczty postanowiła w tym roku zaskoczyć starszych sąsiadów i takie oto przygotowała im rarytasy.

Składniki:

szklanka mleka, 5 dag / 50 g surowych drożdży
60 dag / 600 g mąki, 14 dag / 140 g cukru, 15 dag / 150 g masła, 6 jaj,
aromat rumowy, dżem, olej do smażenia
2 surowe ziemniaki
cukier puder, gorzka czekolada + pół szklanki mleka, wiórki kokosowe

Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i dodać 20 dag / 200 g mąki. Wymieszać (tu pomocne mogą się okazać nasze dzieci, dla których mieszanie może być wspaniałą zabawą). W osobnej misce zmiksować jajka, cukier, aromat, 40 dag / 400 g mąki i roztopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce. Czekać aż wyrośnie.

Posypać stolnicę mąką, obtoczyć nią ręce. Według uznania formować w dłoniach małe kulki. Druga osoba może podawać małą łyżeczką dżem do środka każdej kulki. Ładnie uformować i pozostawić do wyrośnięcia. W głębokim garnku rozgrzać olej. Obrać ziemniaki, pokroić na krążki. Wrzucać do gorącego oleju po dwa krążki na każdą turę pączków, aby tłuszcz nie pryskał. Kłaść po 3 - 4 pączki i smażyć z obu stron.

Gdy się zarumienią, wyjąć i odłożyć na papierowe ręczniki, żeby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub roztopioną w mleku czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!