Składniki:
szklanka mleka, 5 dag / 50 g surowych drożdży
60 dag / 600 g mąki, 14 dag / 140 g cukru, 15 dag / 150 g masła, 6 jaj,
aromat rumowy, dżem, olej do smażenia
2 surowe ziemniaki
cukier puder, gorzka czekolada + pół szklanki mleka, wiórki kokosowe
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i dodać 20 dag / 200 g mąki. Wymieszać (tu pomocne mogą się okazać nasze dzieci, dla których mieszanie może być wspaniałą zabawą). W osobnej misce zmiksować jajka, cukier, aromat, 40 dag / 400 g mąki i roztopione masło. Wyrobić ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce. Czekać aż wyrośnie.
Posypać stolnicę mąką, obtoczyć nią ręce. Według uznania formować w dłoniach małe kulki. Druga osoba może podawać małą łyżeczką dżem do środka każdej kulki. Ładnie uformować i pozostawić do wyrośnięcia. W głębokim garnku rozgrzać olej. Obrać ziemniaki, pokroić na krążki. Wrzucać do gorącego oleju po dwa krążki na każdą turę pączków, aby tłuszcz nie pryskał. Kłaść po 3 - 4 pączki i smażyć z obu stron.
Gdy się zarumienią, wyjąć i odłożyć na papierowe ręczniki, żeby ociekły z tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub roztopioną w mleku czekoladą, posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?