Czy przekonanie, że faceci są lepszymi kucharzami to mit czy prawda? Nie wiem, ale pewne jest, że w kuchni potrafią sobie poradzić. Chcesz ugotować szybki, tani obiad? Żaden problem!

Szybko, tanio i smacznie możemy przygotować zapiekankę ziemniaczaną z jajkami. Na wstępie gotujemy 3-4 szt. ziemniaków, uprzednio obranych ze skórki. Należy pamiętać, aby ziemniaki nie były za miękkie, gdyż w następnym etapie będą one jeszcze smażone.

Rozgrzewamy na patelni oliwę, na którą wrzucamy posiekaną cebulę i średnio twarde ziemniaki pokrojone w dość duże kawałki. Do tego dodajemy startą na drobno na tarce marchewkę. Całość smażymy kilka minut. Dodajemy przyprawy według własnego uznania. Jeśli ktoś lubi dania pikantne, polecam odrobinę ostrego oleju chili.

Gdy całość się smaży, przygotowujemy jajka. To procedura bardzo prosta. Wbijamy do niewielkiego garnka 3-4 sztuki jajek, dodajemy przyprawy: pieprz i sól, i rozbijamy ubijakiem.

Do smażonych wcześniej ziemniaków z cebulą i marchwią możemy dodać świeżą paprykę pokrojoną w kawałki. Do całości wlewamy przygotowane wcześniej jajka. Wszystko smażymy kilka minut, pilnując, żeby potrawa się nie przypaliła. W ostatnim etapie dodajemy pokrojony w grubą kostkę pomidor. Dodanie pomidora w ostatnim etapie sprawi, że będzie on prawie surowy, a to doda smaku potrawie.

Po wkrojeniu pomidora całość posypujemy żółtym serem startym na tarce, lub po prostu przykrywamy plastrami. Wierzch polewamy odrobiną śmietany i posypujemy świeżą natką pietruszki. Całość pod przykryciem trzymamy kilka minut do rozpuszczenia się żółtego sera. Uwierzcie, że da się zjeść!

Zarejestruj się i napisz artykuł
Znajdź nas na Google+

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!