Siemię lniane - dobroczynna moc niepozornych ziarenek Siemię lniane - dobroczynna moc niepozornych ziarenek

Siemię lniane - dobroczynna moc niepozornych ziarenek (© Ewa Naukowicz-Wójcik)

Siemię lniane, biorąc pod uwagę ilość i różnorodność zastosowań, należy do najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Od lat stosowane jest jako środek łagodzący dolegliwości układu pokarmowego, oddechowego, oraz zewnętrznie...

Siemię lniane, ludowy, zielarski środek leczniczy, to nic innego jak nasiona lnu zwyczajnego. Nasionka są płaskie, szarobrązowe, a ich wielkość nie przekracza 3 milimetrów. Gdy zalejemy je wodą, kilkakrotnie powiększą swą wielkość, ich kolor zmieni się na ciemnobrązowy, a wokół nasionek pojawi się charakterystyczny śluz.
Siemię lniane, biorąc pod uwagę ilość i różnorodność zastosowań, należy do najpopularniejszych środków medycyny naturalnej. Od lat stosowane jest jako środek łagodzący dolegliwości układu pokarmowego, oddechowego, oraz zewnętrznie, np. do okładów. Te małe, niepozorne ziarenka mają przede wszystkim działanie osłonowe oraz stabilizujące, zawierają bardzo dużo substancji śluzowych, są skarbnicą dobroczynnych składników. Fitoestrogeny w nich zawarte zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu prostaty, piersi i macicy, pomagają utrzymać równowagę hormonalną u kobiet, a także łagodzą objawy menopauzy. Ponadto są sprzymierzeńcem w walce z osteoporozą, chorobotwórczymi bakteriami i grzybami, stanami zapalnymi a nawet cukrzycą typu 2. Ten naturalny środek leczniczy, pod warunkiem, że jest stosowany zgodnie z zaleceniami, może również uchronić nas przed zaćmą, miażdżycą, udarem mózgu, a także obniżyć podwyższony poziom cholesterolu i zbyt wysokie ciśnienie krwi.

Odwar
Picie odwaru z siemienia lnianego zalecane jest przy podrażnieniach żołądka, jelit i dwunastnicy, nadkwasocie i biegunce.
Podstawowy przepis: 1 łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody i powoli gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Po przestygnięciu odwar należy przecedzić i pić po 1/2 szklanki dwa razy dziennie, najlepiej między posiłkami. Przepis ten można dowolnie modyfikować poprzez dodanie do przestygniętego odwaru łyżki miodu, soku owocowego lub mleka. Spożywanie tak przygotowanego odwaru wpłynie kojąco na przełyk i dalsze odcinki naszego układu pokarmowego, jednocześnie chroniąc je przed drażniącym działaniem kwasów żołądkowych. Należy jednak pamiętać, że osłonowe działanie odwaru może upośledzać wchłanianie niektórych leków, soli mineralnych, a także witamin - osoby na stałe przyjmujące leki, powinny zatem przed rozpoczęciem kuracji skontaktować się z lekarzem.

Napar
Spożywanie naparu wskazane jest podczas infekcji, w celu oczyszczenia oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny, a także w przypadku zaparć.
Przepis: 1 łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką wrzątku, przykrywamy i odstawiamy na kwadrans. Pijemy dwa razy dziennie - rano i wieczorem. Tak przygotowanym naparem możemy również przemywać skórę w przypadku półpaśca, łuszczycy, czyraków i innych schorzeń skóry.

Okład - kataplazm
Kataplazmy to ciepłe okłady przyrządzane z nasion roślin oleistych, które pomagają nam pozbyć się z organizmu takich dolegliwości jak czyraki, zapalenia, opuchlizny czy ból (np. przy stłuczeniach).
Przepis: w zależności od wielkości zmienionego chorobowo obszaru, mielemy lub tłuczemy odpowiednią ilość siemienia lnianego (np. 5 dag nasion) i zalewamy wrzątkiem. Następnie gotujemy je przez około 15-20 minut (zamiast wody użyć możemy mleka, oliwy lub rozcieńczonego octu winnego). Uzyskaną masę nakładamy się na kawałek płótna i przykrywamy drugim (możemy również zawinąć ją w jeden duży kawałek płótna), a następnie gorącą nakładamy na chore miejsce na 20 - 30 minut. Dla uzyskania lepszego efektu dobrze jest przykryć kataplazm wełnianą chustą lub szalem, a po wystygnięciu okładu natychmiast nałożyć drugi. Osoby dorosłe, przy silnych bólach, do siemienia mogą dodać wodę, w której uprzednio gotowały się 3-4 makówki.

Siemię lniane w kuchni
Siemię lniane, zwłaszcza prażone to znakomity, a zarazem smaczny i zdrowy dodatek do sałatek, kanapek, jogurtów, twarogów, owoców a także wypieków. Siemię lniane może być także wykorzystane do przygotowania "siemieniuchy" - zupy przygotowanej z siemienia lnianego i kaszy jaglanej będącej tradycyjną potrawą kuchni wielkopolskiej. Siemieniuchę można także przyrządzić na słodko.
Przepis: 1 szklankę siemienia utrzeć wałkiem w makutrze, dodać litr gorącej, przegotowanej wody, około 3 dag cukru, wymieszać. Podawać do ugotowanych ziemniaków lub ziemniaków w mundurkach.

Ważne
Jeśli zdecydujemy się na włączenie siemienia lnianego do naszej diety, należy pamiętać, by zaczynać od małych dawek, a potem stopniowo je zwiększać. Jeśli nie zastosujemy się do tych wskazówek, siemię lniane może zadziałać jak silny środek przeczyszczający. Jeśli zaś chodzi o suche siemię lniane, to należy popijać je dużą ilością wody, gdyż zbyt duża zawartość błonnika spowodować może zaparcia.
Siemię lniane jest idealnym - ubogim w węglowodany, a bogatym w błonnik produktem dla osób dbających o linię, wegetarian i uczniów (magnez i cholina).

Związki cyjanowe
Podobnie jak wiele innych produktów naturalnych, siemię lniane zawiera niewielkie ilości związków cyjanowych, które po pęknięciu łupiny i naruszeniu ich struktury mogą (surowe) podrażniać żołądek. Ze względu na to, że każdy organizm posiada zdolność neutralizacji związków cyjanowych, spożywanie 3 łyżeczek mielonego siemienia lnianego dziennie jest zupełnie bezpieczne.

Siemię lniane w liczbach
100 gram siemienia lnianego zawiera:
- 42% tłuszczu (w tym 29% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 7,5% jednonienasyconych)
- 27% błonnika
- 18% białek
- 1,6% witaminy B1
- 0,473mg witaminy B6
- 392mg magnezu
- 5,73mg żelaza
- 4,34mg cynku

Nasiona lnu zawierają:
6,7% witamin i minerałów
– 0,5mg/g witaminy E w postaci gamma-tokoferolu
– kwas foliowy
– kwas nikotynowy
– biotyna
– witaminy B1, B2 i B6
– 34mg magnez (w jednej łyżeczce)
– 66mg potas (równowartość składu jednego jajka)
0,3% fitohormonów
43% oleju lnianego
20% błonnika
23% białka
7% łagodzące śluzy

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!