Spód
2 szklanki maki,
0,5 szklanki cukru pudru,
20 dkg margaryny,
1 jajko,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
możemy dodać 2 łyżki kakao, wówczas spód będzie ciemny.
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, jajko i cukier. Zagnieść kruche ciasto, wyłożyć na dużą blachę i podpiec.
Masa serowa
1 kg zmielonego sera,
1 szklanka cukru pudru,
1 szklanka mleka,
3/4 szklanki oliwy,
4 jaja i 2 żółtka (4 białka ubić),
sok z 1 cytryny,
1 budyń cytrynowy.
6 żółtek utrzeć z cukrem dodając ser, mleko, olej. Białka ubić na pianę, dodać do masy serowej delikatnie wymieszać. Do masy można dodać rodzynki, migdały. Masę serową wyłożyć na lekko podpieczony spód i piec około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
Polewa
3/4 kostki margaryny,
2 łyżki mleka,
1 szklanka cukru pudru,
3 łyżki kakao, wiórki kokosowe.
Margarynę zagotowujemy z mlekiem, cukrem i kakao. Po lekkim przestudzeniu polewamy ciasto. Smacznego!
Polecam również; Pierniki,
Makowiec na wyjątkowe okazje,
Ciasteczka nie tylko do popołudniowej kawy,
Chlebek bakaliowy - smaczny i zdrowy
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?