Szaszłyk może być przygotowywany na wiele różnych sposobów. Miłośnicy mięsiwa mogą nadziewać na szpikulce różne gatunki mięsa: jagnięcinę, wołowinę, czy kurczaka. Z powodzeniem można też skomponować wyśmienity szaszłyk warzywny, który z pewnością zadowoli nie tylko wegetariańskie podniebienia. Ja proponuję, pójście na kompromis, czyli szaszłyk mieszany, Przepis ten nie pochodzi, ani z książki kucharskiej, ani też z żadnej strony internetowej, jest moim własnym pomysłem na sobotni jesienny obiad.
Składniki:
- 50 dag fileta z piersi kurczaka
- 1-2 cukinie (małe)
- 30 dag pieczarek
- 5-6 małych cebul
- przyprawa do kurczaka
- bazylia
- oregano
- sos sojowy
- oliwa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Następnie oprószamy je przyprawą do kurczaka, skrapiamy oliwą i sosem sojowym. Wstawiamy do lodówki.
2. W tym czasie myjemy i osuszamy warzywa. Cukinię i cebulę kroimy w dość szerokie talarki, pieczarki oczyszczamy i odcinamy trzonki. Wszystkie warzywa skrapiamy oliwą i posypujemy ulubionymi przyprawami.
3. Na drewniane lub metalowe szpikulce nadziewamy na przemian kapelusze pieczarek, kawałki mięsa i warzyw.
4. Nasze szaszłyki pieczemy w piekarniku, w temperaturze 180 st. przez ok. 40 minut.
Szaszłyk idealnie komponuje się z pieczonymi ziemniakami.
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?