Wersja oryginalna oparta jest na klasycznym bezowym spodzie, ubitej, słodkiej śmietance i kwaskowych owocach. Smakuje wyśmienicie, szczególnie latem. Wersja, którą przedstawiam poniżej, doskonale natomiast sprawdza się jesienią i zimą. Według mnie maliny, odrobina żurawin, orzechy i wiórki czekoladowe, które dodaję, sprawiają, iż nabiera ona jesienno-zimowego charakteru. Z góry zaznaczam, że jest to jedynie moja "wariacja na temat tortu Pavlowej", którą można dowolnie, w zależności od upodobań modyfikować. Do tortu dodawać można dowolne, ulubione owoce, a ze śmietanki wyczarować
chociażby krem cytrynowy. Wystarczy wymieszać w garnku 2 jajka, 80 g cukru, sok i skórkę z jednej cytryny i 50 g masła. Całość podgrzewamy mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy ze śmietaną.
Składniki:
- 6 białek
- około 320 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki mączki ziemniaczanej
- 330 gram śmietanki 30 proc.
- 1 kapsułka kawy (np. Italico Espresso) lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżeczki kawy sypanej, dowolne owoce i dodatki
Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywną pianę
2. Cukier, cukier waniliowy, mączkę ziemniaczaną i kawę wymieszać i nie przerywając ubijania, dodać do białek. Całość ubijać do czasu, gdy masa stanie się błyszcząca.
3. Z papieru do pieczenia wyciąć koło o średnicy około 24 cm i włożyć je do tortownicy. Wlać masę bezową.
4. Piec w dolnej części piekarnika, w temperaturze 100 st. C (bez termoobiegu) przez około 1,5 godz.
5. Bezę wyjąć z formy, oderwać papier i ostudzić.
6. Ubić śmietankę, rozsmarować ją delikatnie na torcie (najlepiej odwrócić go dnem do góry) i ułożyć ulubione dodatki. Satysfakcja gwarantowana.
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?