Tort na bazie biszkoptów i bezów z kremem pomarańczowym. Wykonanie nie sprawia większych trudności. Ucierając krem musimy robić to dokładnie, uważając aby się nie zważył. Torcik jest pyszny.

Tort pomarańczowy
15 dag biszkoptów,
20 dag małych bezów.

Masa pomarańczowa
3 łyżki mąki,
5 jaj,
3-4 pomarańcze,
1 szklanka cukru pudru,
30 dag masła,
sok z 1 cytryny.

Poncz do tortu
1 kieliszek wódki,
sok z 1/2 cytryny,
cukier do smaku,
1/2 szklanki soku pomarańczowego,
1/2 szklanki wody.

Wykonanie
Z 5 dag masła i 3 łyżki maki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić 2/3 szklanki soku ananasowego, ostudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem, masłem na puszystą masę, powoli dodając zasmażkę i sok z jednej cytryny, a na końcu pianę z białek.

Dno kwadratowej tortownicy (24 cm) wyłożyć grubo pokruszonymi biszkoptami, zwilżyć ponczem (sok z cytryny, kieliszek wódki, sok pomarańczowy,wodę i cukier dobrze wymieszać), boki tortownicy obłożyć bezami. Dwie pomarańcze obrać, podzielić na części i pokroić na centymetrowe kawałki. delikatnie wymieszać z kremem. Wyłożyć połowę masy pomarańczowej, przykryć pokruszonymi bezami, na to wyłożyć resztę kremu.

Wierzch wyrównać i udekorować bezami. Mocno oziębić. Do kremu możemy dodać wódkę, ucierać musimy uważać żeby krem się nie zważył.

Polecam inne moje przepisy --------->


Ciasto z makiem i owocami - przepis
Makowiec na wyjątkowe okazje
Ciasteczka nie tylko do popołudniowej kawy
Przepis na sernik gotowany
Chlebek bakaliowy - smaczny i zdrowy
Rożki piwne do niedzielnej kawy
Ciasto orzechowe z kremem, idealne do porannej kawy
Sernik gotowany
Trójkolorowiec
Rogale
Ciasto z truskawkami
Sernik
Tort ananasowy
Ciastka z czerwonym oczkiem
Ciasto kakaowo-cynamonowe

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!