Składniki:
około 2 litry wody
200 gram imbiru
150 gram cukru brunatnego (w Polsce najczęściej z trzciny cukrowej)
100 gram cukru białego
1 gałązka trawy cytrynowej (zgnieść ją, by wdała aromat)
Przyrządzenie:
Opalić korzeń imbirowy nad ogniem a następnie go zmiażdżyć by „odkryć” miąższ. Zagotować wodę. Wrzucić wszystkie składniki do zagotowanej wody. Rozmieszać dokładnie, by rozpuścił się cały cukier.
Podawać w filiżankach jak klasyczne kakao lub herbatę. Jeżeli nie możecie znaleźć trawy cytrynowej, a lubicie cytrynowy posmak, napój znakomicie komponuje się z zieloną limetką lub nawet klasyczną cytryną.
Warto również, szczególnie jesienną porą, zamienić biały cukier na miód. Napój znakomicie się sprawdza, gdy w Indonezji zaczynają się pierwsze przeziębienia wraz porą deszczową. Powinien więc być idealny na jesienną słotę.
WIESZ COŚ WIĘCEJ NA TEN TEMAT? ZAREJESTRUJ SIĘ I NAPISZ ARTYKUŁ!
MASZ INNE ZDANIE NIŻ AUTOR MATERIAŁU? WYRAŹ JE W KOMENTARZU!
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?