Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tradycyjny indonezyjski napój imbirowy

Andi Nur Hafsah Śmieszek
Andi Nur Hafsah Śmieszek
Tradycyjny indonezyjski napój imbirowy
Tradycyjny indonezyjski napój imbirowy
Napój, który dzisiaj serwuję jest idealnym wzmocnieniem organizmu na nadchodzące jesienne dni. Imbirowa nalewka z Indonezji pomoże wam oprzeć się pierwszym przeziębieniom, katarom i grypie. Wierzę, że przepis się sprawdzi w praktyce!

Składniki:

około 2 litry wody
200 gram imbiru
150 gram cukru brunatnego (w Polsce najczęściej z trzciny cukrowej)
100 gram cukru białego
1 gałązka trawy cytrynowej (zgnieść ją, by wdała aromat)

Przyrządzenie:

Opalić korzeń imbirowy nad ogniem a następnie go zmiażdżyć by „odkryć” miąższ. Zagotować wodę. Wrzucić wszystkie składniki do zagotowanej wody. Rozmieszać dokładnie, by rozpuścił się cały cukier.

Podawać w filiżankach jak klasyczne kakao lub herbatę. Jeżeli nie możecie znaleźć trawy cytrynowej, a lubicie cytrynowy posmak, napój znakomicie komponuje się z zieloną limetką lub nawet klasyczną cytryną.

Warto również, szczególnie jesienną porą, zamienić biały cukier na miód. Napój znakomicie się sprawdza, gdy w Indonezji zaczynają się pierwsze przeziębienia wraz porą deszczową. Powinien więc być idealny na jesienną słotę.

WIESZ COŚ WIĘCEJ NA TEN TEMAT? ZAREJESTRUJ SIĘ I NAPISZ ARTYKUŁ!
MASZ INNE ZDANIE NIŻ AUTOR MATERIAŁU? WYRAŹ JE W KOMENTARZU!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto