Napój, który dzisiaj serwuję jest idealnym wzmocnieniem organizmu na nadchodzące jesienne dni. Imbirowa nalewka z Indonezji pomoże wam oprzeć się pierwszym przeziębieniom, katarom i grypie. Wierzę, że przepis się sprawdzi w praktyce!

Składniki:

około 2 litry wody
200 gram imbiru
150 gram cukru brunatnego (w Polsce najczęściej z trzciny cukrowej)
100 gram cukru białego
1 gałązka trawy cytrynowej (zgnieść ją, by wdała aromat)

Przyrządzenie:

Opalić korzeń imbirowy nad ogniem a następnie go zmiażdżyć by „odkryć” miąższ. Zagotować wodę. Wrzucić wszystkie składniki do zagotowanej wody. Rozmieszać dokładnie, by rozpuścił się cały cukier.

Podawać w filiżankach jak klasyczne kakao lub herbatę. Jeżeli nie możecie znaleźć trawy cytrynowej, a lubicie cytrynowy posmak, napój znakomicie komponuje się z zieloną limetką lub nawet klasyczną cytryną.

Warto również, szczególnie jesienną porą, zamienić biały cukier na miód. Napój znakomicie się sprawdza, gdy w Indonezji zaczynają się pierwsze przeziębienia wraz porą deszczową. Powinien więc być idealny na jesienną słotę.

WIESZ COŚ WIĘCEJ NA TEN TEMAT? ZAREJESTRUJ SIĘ I NAPISZ ARTYKUŁ!
MASZ INNE ZDANIE NIŻ AUTOR MATERIAŁU? WYRAŹ JE W KOMENTARZU!

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!