Z własnego ogródka czy kupione, te soczyste owoce teraz są najsmaczniejsze. Bardzo pyszne są w ciastach. Truskawkowe ciasto z kremem i galaretką doskonałe do popołudniowej kawy. Przygotowane z podanej porcji waży około 3,5 kilograma.

Ciasto
1 kostka masła lub margaryny
1 szklanka cukru
4 małe jaja
8 łyżek mleka
2 i 1/3 szklanki maki
1 paczka proszku do pieczenia
tłuszcz do wysmarowania formy

Kostkę masła i 1 szklankę cukru utrzeć na puszystą masę. Dodawać mieszając jaja, mleko, cukier waniliowy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia - ucierając dodawać stopniowo do masy. Ciasto rozprowadzić na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w nagrzanym do 175 stopni piekarniku 30-35 minut. Przestudzić.

Krem
1 łyżka margaryny
1 i 1/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 szklanki soku z cytryny
skórka z cytryny
6 żółtek

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zagotować 3 szklanki wody, cukier, tłuszcz, sok i skórkę z cytryny. Mieszając dolać rozrobioną z mąką ziemniaczaną wodę, zagotować. Żółtka wymieszać z 4 łyżkami kremu, następnie mieszając dodać do reszty kremu. Trochę przestudzić i rozprowadzić na cieście.
1,5 kg truskawek

1 lub 2 czerwone galaretki
listki melisy do przybrania

Truskawki umyć, oczyścić. W zależności od wielkości przekroić na pół lub ćwiartki i ułożyć na kremie. Galaretkę ugotować według przepisu, poczekać aż przestygnie i lekko się zetnie, wylać na truskawki. Można przybrać listkami melisy.

Styl życia

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w regulaminie. Dodając komentarz akceptujesz regulamin.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!