Specjalne targi odbywające się między 16 a 18 listopada w Krakowie przy ul. Centralnej, na terenie hali firmy „Targi w Krakowie”, pokazały, że tego typu imprezy są dalej potrzebne.
To była bardzo ważna impreza w branży promocji wina, kuchennego wyposażenia hoteli oraz gastronomii na terenie Krakowa i Małopolski. Swoje towary wystawiali producenci z Polski, Austrii, Chorwacji, Czech, Francji, Gruzji, Hiszpanii, Niemiec, Rumunii, Słowacji, Słowenii, Włoch.
Targi były podzielone na trzy części, aby ułatwić oraz rozróżnić najnowsze ciekawostki tematyczne. Horeca - zajmowała się wyposażeniem dla hoteli oraz gastronomii.
Gastrofood- pokazywał najnowsze nowinki artykułów spożywczych i napojów. Salon kawy i herbaty był specjalnie wydzielonym miejscem gdzie nie tylko wystawiano smakowitości, ale też można było degustować oraz oglądać nowinki sprzętowe, jak też style parzenia tych napojów.
Enoexpo - to jedne z największych targów wina z najważniejszych regionów Unii Europejskiej. W tej części był „Salon Enoturystyki” - tutaj polscy producenci wina, piwa zapraszali do odwiedzin swoich winnic gdzie będą zapoznawali z niektórymi tajnikami produkcji winiarskich. Dalej mało smakoszy wie, że nasze rodzime winna coraz częściej dorównują tak francuskim czy włoskim produktom.
Dodatkową imprezą było podsumowanie III Konkursu Polskich Win o medal ENOEXPO. Złote medale zdobyło wino: białe z „Winnicy Płochockich”,
czerwone z „Winnicy Jaworek”, słodkie z „Winnicy Golesz”. Ponadto przyznano srebrne i brązowe medale.
Kolejny był „Salon Produktów Regionalnych” - gdzie małopolscy producenci oryginalnych regionalnych potraw typu wędliny, napoje, sery, pieczywo, wyroby cukiernicze, miody pokazywali swoje produkty i organizowali ich degustację. Tu należy wyróżnić „Małopolskie Stowarzyszenie Szlaku Śliwkowego”.
Wiele szkół gastronomicznych z Krakowa i małopolski w czasie tej specjalistycznej imprezy zorganizowało wyjazdowe lekcje poglądowe na terenie targów. To było bardzo ważne spotkanie uczniów z urządzeniami gastronomicznymi i produktami spożywczymi. W przyszłości taka lekcja będzie owocowała w pracy zawodowej.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?