Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zielono mi, czyli brokuł w roli głównej

gaja162
gaja162
Brokuły zawierają wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy jak: witamina C, beta-karoten czy luteina. Poza tym, odpowiednio przyrządzone są naprawdę bardzo smaczne.

Brokuły to właściwie inaczej zabarwiona pochodna kalafiora, znana w europie od dobrych 3 tysięcy lat. Pojawia się w różnych kolorach. Zazwyczaj sprzedaje się w postaci zielonkawych różyczek. Współdziałanie insuliny i związków chromu zawartych w brokułach zapewnia sprawność przemian energetycznych w komórkach i zachowanie optymalnego poziomu cukru we krwi.

100 g brokułów dostarcza: 36 kalorii, 3,3 g białka, 2,5 g węglowodanów, 3,6 g błonnika, 340 mg potasu, 100 mg wapnia, 67 mg fosforu, 18 mg magnezu, 12 mg sodu, cynk, chrom i żelazo. Oprócz tego - 2500 mikrogramów witaminy A, 0,1 mg witaminy B1, 0,3 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B3 (PP), 0,21 mg witaminy B6, 110 mg witaminy C, 2,3 mg witaminy E, 130 mikrogramów kwasu foliowego.

Chciałabym podzielić się ciekawymi przepisami z brokułami w roli głównej.

Suflet

3-4 brokuły
śmietana 12 proc. -1 opakowanie
ok. 250 g sera żółtego utartego na drobnej tarce
5 jaj
przyprawy (np. zioła prowansalskie)

Brokuły dusimy z przyprawami i odrobiną oliwy, miksujemy, dodajemy ser, żółtka, śmietanę. Wszystko mieszamy. Ubijamy pianę z białek. Delikatnie mieszamy z masą brokułową.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy ok. godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym.

Zielona zupa

1 i ½ litra wywaru (może być z „kostki”)
2 brokuły
1 łyżka rodzynek
1 ogórek świeży
½ szklanki białego wytrawnego wina
gałka muszkatułowa
masło
mąka
bazylia

Brokuły umyć, podzielić i ugotować w wywarze. Ogórek pokroić w pół plasterki
i usmażyć na maśle. Dodać rodzynki, wino, przyprawy. Zrobić zasmażkę z mąki i masła. Połączyć z ogórkami, rodzynkami itd. Wlać do wywaru z brokułami.

Z brokułów robię również zapiekanki oraz sałatki. Ich skład zależy zwykle od tego co mam pod ręką. Brokuły świetnie komponują się z żółtym serem, makaronem, szynką konserwową i sosem musztardowym. Gorąco polecam.

Smacznego!

Źródło: portalwiedzy.onet.pl

od 7 lat
Wideo

Jakie są najczęstsze przyczyny biegunki u dorosłych?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto