Krajowa Dyrekcja Saksonii wprowadziła w listopadzie nowe rozporządzenia dla myśliwych:
Aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń (ASP), Saksonia ustanowiła strefę ograniczającą. Na obszarze Krauschwitz / Pechern obowiązują od teraz szczególne przepisy dotyczące myśliwych, hodowców świń i społeczeństwa na terenie Saksonii. W ubiegłym tygodniu u zabitego dzika po raz pierwszy wykryto ASP w powiecie Görlitz. Myśliwych na tym obszarze obowiązuje zakaz polowania na wszystkie gatunki zwierząt. Ponadto zostały wzmożone poszukiwania dzików, aby zobaczyć rzeczywiste rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń. W przypadku znalezionych martwych zwierząt nałożono obowiązek ich zgłaszania. - informowała na swoich stronach.
Widok martwych zwierząt na terenie powiatu Goerlitz jest coraz częstszy. Jak podaje Landkreis Görlitz, w ubiegły weekend, w obrębie zagrożonego obszaru, znaleziono 12 dzików, u których potwierdzono obecność ASF. Instytut Friedricha Loefflera prowadzi intensywne badania, informując o kolejnych przypadkach.
Łącznie w Saksonii wskazano 31 pozytywnych przypadków ASF. Może ich być znacznie więcej. Zwierzyna jest wyłapywana i poddawana testom.
Główny Inspektorat weterynarii w Polsce wyjaśnia:
Afrykański pomór świń to szybko szerząca się, zakaźna choroba wirusowa, na którą podatne są świnie domowe, świniodziki oraz dziki. W przypadku wystąpienia ASF w stadzie dochodzi do dużych spadków w produkcji: zakażenie przebiega powoli i obejmuje znaczny odsetek zwierząt w stadzie, przy czym śmiertelność zwierząt sięga nawet 100%. Zgodnie z OIE przyjmuje się, że okres inkubacji choroby wynosi 15 dni (okres inkubacji w środowisku naturalnym: 4-19 dni, w przypadku choroby o ostrym przebiegu: 3-4 dni). Wirus jest wyjątkowo odporny na działanie niskich temperatur i zachowuje właściwości zakaźne we krwi, kale, tkankach (zwłaszcza surowych, niedogotowanych produktów z mięsa wieprzowego lub dzików) przez okres nawet 3-6 miesięcy. Ludzie nie są wrażliwi na zakażenie wirusem ASF, w związku z czym choroba ta nie stwarza zagrożenia dla ich zdrowia lub życia. Najczęstszym sposobem zakażenia zwierząt jest bezpośredni lub pośredni kontakt ze zwierzętami zakażonymi. Rozprzestrzenianie się wirusa jest stosunkowo łatwe za pośrednictwem osób i pojazdów odwiedzających gospodarstwo, skażonego sprzętu i narzędzi, zwierząt mających swobodny dostęp do gospodarstwa (gryzonie, koty, psy), jak również przez skażoną paszę, wodę oraz skarmianie zwierząt odpadami kuchennymi (zlewkami) zawierającymi nieprzetworzone mięso zakażonych świń lub dzików.
Ukraina rozpocznie oficjalne rozmowy o przystąpieniu do UE
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?