Jerzy Jastrzębski

avatarJerzy Jastrzębski

Polska
Jestem nauczycielem. Współpracuję z wieloma instytucjami na rzecz osób niepełnosprawnościami. Zainteresowania pozazawodowe to książki, filmy o tematyce science fiction.

Terapeutyczne gotowanie ”Na słodko i na słono”. Legionowskie XI Dni Osób z Niepełnosprawnościami

2022-09-26 19:24:40

Jednym z ważnych punktów kalendarza XI Dni Osób z Niepełnosprawnościami miasta Legionowo i powiatu Legionowskiego są Warsztaty Kulinarne, których organizacją zajmuje się Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie we współpracy z Fundacją „Promień Słońca”. Wszystkie zostały przeprowadzone w pracowni gospodarstwa domowego Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie. W czterech warsztatach wzięło udział ponad czterdziestu uczestników. Każda grupa przygotowywała inne potrawy. Grupy miały profesjonalną pomoc. Potrawy zostały przygotowane i podane rewelacyjnie. Były bardzo smaczne, pięknie udekorowane. Uczestnicy przy ich wykonaniu wykazali się wielkim zaangażowaniem. A przy tym świetnie się bawili. Trzeba podkreślić wspaniałą atmosferę i świetną komunikację w grupach. Na zakończenie uczestnicy otrzymali specjalne dyplomy z podziękowaniami i upominek.
Przy okazji wręczania każdy z nich usłyszał wiele pochwał i słów zachęty do rozwijania swoich umiejętności kulinarnych.

W atmosferze zabawy na poważnie o gotowaniu.
Pod koniec sierpnia tego roku uczestnicy Dni Osób z Niepełnosprawnościami rozpoczęli swoją przygodę kulinarną.
24 sierpnia 2022 przygotowywali potrawy podopieczni Koła Pomocy Dzieciom Specjalnej Troski przy TPD w Legionowie. Uczestnicy zgodnie z instrukcjami przygotowali specjalną lemoniadę i pyszne racuchy z jabłkami.
30 sierpnia rozwijali swoje kompetencje kulinarne uczestnicy z Warsztatów Terapii Zajęciowej św. Rity, a po nich z Warsztatów Terapii Zajęciowej OPS Legionowo. Uczestnicy przygotowali rewelacyjne ptysie i napoje.
A ostatnie już w tym roku Warsztaty Kulinarne odbyły się 23 września. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami na prośbę Powiatowego Centrum Integracji Społecznej w Legionowie poprowadzili je członkowie Koła Gospodyń Wiejskich Skubianka. Tym razem były one przeznaczone dla uczniów PDP Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie. W atmosferze dobrej zabawy przygotowano z wielką pieczołowitością dwa dania: gofry i placki ziemniaczane. Zostały one pięknie przez uczestników udekorowane.
Członkowie Koła Gospodyń Wiejskich są w Powiatowym Zespole Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie po raz drugi.
-Bardzo urzekła nas radość, energia i pozytywna nastawienie uczniów tej placówki --opowiada przewodnicząca koła Joanna Folwarska- i chcąc dalej kontynuować nasze spotkania wsparliśmy PCIS i Fundację „Promień Słońca” w Warsztatach Kulinarnych „Na słodko i słono” zorganizowanych z okazji XI Dni Osób z Niepełnosprawnościami Miasta Legionowa i Powiatu Legionowskiego. Jak przystało na KGW kultywując i nawiązując do tradycji, chcemy na warsztatach nauczyć naszych może przyszłych kucharzy robienia potrawy „ starej jak świat”, a jest nim placek ziemniaczany. Ponieważ warsztaty są na słodko i słono, więc nie może zabraknąć nauki wypiekania słodkości w postaci gofrów z bitą śmietaną i owocami w towarzystwie jesiennej aromatycznej herbatki. Mamy nadzieję, że to będzie prawdziwie pyszny słono słodki dzień!!! -podkreśliła..
Dyrektor Powiatowego Centrum Integracji Społecznej Dorota Wróbel-Górecka podziękowała Hurtowni Książek M.C. Kwadrat ze Skrzeszewa - Przedsiębiorcy Odpowiedzialnemu Społecznie - za przekazanie pięknie wydanych książek kulinarnych, które otrzymali wszyscy uczestnicy warsztatów oraz Powiatowemu Zespołowi Szkół i Placówek Specjalnych w Legionowie za udostępnienie pracowni gastronomicznej do przeprowadzenia warsztatów. Słowa wdzięczności padły pod adresem Fundacji „Promień Słońca” za pomoc organizacyjną i wsparcie finansowe. Z gorącym apelem również zwróciła się do obecnej młodzieży dyrektor Powiatowego Zespołu Szkół i Placówek Specjalnych Marzenna Kmieciak i zachęcała ją, aby uczyła się gotowania i rozwijała swoje kompetencje kulinarne.
Warsztaty zostały zorganizowane, aby motywować do gotowania osoby z niepełnosprawnością intelektualną. Stąd też dobór receptur i potraw. Mają być proste w wykonaniu i smaczne. Gotowanie ma wiele walorów terapeutycznych. Uczy podejmowania decyzji, zarządzania nie tylko finansami, ale i czasem. A dzięki temu i lepszej samooceny, poczucia własnej godności. Wszystko to uczy samodzielności zdobywanej krok po kroku. Przybliża decyzje o podjęciu pracy i zamieszkaniu na swoim.

Organizatorzy Dni Osób z Niepełnosprawnościami
miasta Legionowo i powiatu Legionowskiego
Fundacja „Promień Słońca”, Powiatowy Zespół Szkół i Placówek Specjalnych ul. Jagiellońska 69,Zespół Szkolno-Przedszkolny Milenium, Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie, IŁ Capital Arena Legionowo, Miejski Ośrodek Kultury, DPS Kombatant, Muzeum Historyczne, Powiatowe Centrum Integracji Społecznej, Powiatowe Centrum Kultury , Koło Dzieci Specjalnej Troski przy TPD w Legionowie, TV Dolny Śląsk
Patronat medialny :Gazeta Powiatowa, Gazeta Miejscowa i LTV,TV Dolny Śląsk
Patronami Honorowymi Dni Osób z Niepełnosprawnościami są: Starosta Powiatu Legionowskiego Sylwester Sokolnicki oraz prezydent miasta Legionowo Roman Smogorzewski.




Jesteś na profilu Jerzy Jastrzębski - stronie mieszkańca miasta Polska. Materiały tutaj publikowane nie są poddawane procesowi moderacji. Naszemiasto.pl nie jest autorem wpisów i nie ponosi odpowiedzialności za treść publikowanej informacji. W przypadku nadużyć prosimy o zgłoszenie strony mieszkańca do weryfikacji tutaj