Pieczony pstrąg z grillowanymi warzywami © 123rf
[2/14]

Pieczony pstrąg z grillowanymi warzywami

Składniki:
• 1 mały pstrąg
• 1 cukinia
• ½ papryki żółtej lub czerwonej
• ½ małego bakłażana
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• tymianek do smaku
• cytryna

Sposób przygotowania: Rybę połóż na kawałku folii aluminiowej, wypełnij plastrami cytryny, posyp tymiankiem, pieprzem i polej 1 łyżką oliwy. Zawiń i umieść w piekarniku nagrzanym na 180 st. Celsjusza przez ok. 20 minut.

Warzywa pokrój na dowolne kawałki, dopraw oliwą i ziołami i przygotuj na patelni grillowej.

Dieta śródziemnomorska jest modelem żywienia opartym o mało przetworzone produkty zbożowe, świeże owoce i warzywa, przetwory mleczne, a także nasiona roślin strączkowych, chude mięso i owoce morza. Głównych źródłem tłuszczu, obok orzechów, nasion i awokado, jest aromatyczna oliwa z oliwek, która wykazuje korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. To dieta wskazana dla każdego, kto chce się zdrowiej odżywiać, a szczególnie dla osób z cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu, ryzykiem chorób serca, osób z nadwagą i otyłością. Jeśli uważasz, że potrawy diety śródziemnomorskiej są niesmaczne i trudne w przygotowaniu — jesteś w dużym błędzie! Polecamy aż 12 przepisów na przepyszne, szybkie w wykonaniu i bazujące na ogólnodostępnych składnikach, potrawy! Znajdziesz przepis na pizzę, kolorowe sałatki i przekąski na spotkania z przyjaciółmi!