Nietypowa sałatka z arbuza, fety i czarnych oliwek © 123rf
[3/14]

Nietypowa sałatka z arbuza, fety i czarnych oliwek

Składniki:
• 2 plastry arbuza
• 2 plastry sera typu feta
• 10 oliwek

Sposób przygotowania: Arbuza pokrój na większe kawałki, ser w kostkę, a oliwki na plasterki. Wymieszaj dowolnie na talerzu lub w miseczce.

Dieta śródziemnomorska jest modelem żywienia opartym o mało przetworzone produkty zbożowe, świeże owoce i warzywa, przetwory mleczne, a także nasiona roślin strączkowych, chude mięso i owoce morza. Głównych źródłem tłuszczu, obok orzechów, nasion i awokado, jest aromatyczna oliwa z oliwek, która wykazuje korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu. To dieta wskazana dla każdego, kto chce się zdrowiej odżywiać, a szczególnie dla osób z cukrzycą, wysokim poziomem cholesterolu, ryzykiem chorób serca, osób z nadwagą i otyłością. Jeśli uważasz, że potrawy diety śródziemnomorskiej są niesmaczne i trudne w przygotowaniu — jesteś w dużym błędzie! Polecamy aż 12 przepisów na przepyszne, szybkie w wykonaniu i bazujące na ogólnodostępnych składnikach, potrawy! Znajdziesz przepis na pizzę, kolorowe sałatki i przekąski na spotkania z przyjaciółmi!