Spożycie alkoholu © pixabay.com
[4/14]

Spożycie alkoholu

Produktem rozpadu alkoholu etylowego w wątrobie, zawartego w każdym napoju alkoholowym, jest aldehyd octowy. Ma on działanie rakotwórcze. Opiera się ono na uszkodzeniu materiału genetycznego komórek, ponieważ w bardzo łatwy sposób wiąże się z białkami komórek i powoduje zmiany w ich metabolizmie i budowie. Jednocześnie zaburza procesy naprawy mutacji, odpowiada za powstawanie licznych stanów zapalnych, uszkadza nabłonek przewodu pokarmowego i komórki.

Regularna konsumpcja alkoholu zmniejsza wchłanianie kwasu foliowego, który obniża ryzyko raka jelita grubego.

Dzienną dopuszczalną i względnie bezpieczną dawką alkoholu według WHO jest:
• 10 g etanolu (250 ml piwa, 100 ml wina 12 proc.) dziennie dla kobiety,
• 20 g etanolu dla mężczyzny.

Nowotworem nazywamy nieprawidłową tkankę, która charakteryzuje się nadmiernym i niekontrolowanym rozrostem. Tkanka nowotworowa jest niepodporządkowana funkcjom organizmu, co oznacza, że nie reaguje na sygnały wysyłane przez komórki ciała, a posiada własny mechanizmy fizjologiczne. Szybkie mnożenie się nieprawidłowych komórek skutkuje uszkodzeniem narządu, w którym powstały oraz narządów sąsiadujących. Choroby nowotworowe są drugą przyczyną zgonów wśród Polaków. Co ważne wielu rodzajom nowotworów można zapobiec, poprzez wprowadzanie pewnych zmian w dotychczasowym trybie życia i sposobie żywienia. Sprawdź, jakie są czynniki sprzyjające nowotworom, a także które z nich są realne do wyeliminowania w Twoim przypadku!