Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina,...
fot. pixabay.com

12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka

Czerwone mięso – wieprzowina, wołowina i wędliny

Czerwone mięso, czyli wieprzowina, wołowina, cielęcina, baranina, jagnięcina i dziczyzna – Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IRAC), w 2015 roku zakwalifikowała do grupy 2A – prawdopodobnie rakotwórczych dla człowieka. Oszacowano, że ryzyko rozwoju raka jelita grubego wzrasta, aż o 17 proc. na każde 100 g spożytego czerwonego mięsa dziennie! Do grupy 1 – rakotwórczych dla człowieka, IRAC zakwalifikowała pokarmy z przetworzonego mięsa czerwonego, czyli mięsa: • konserwowanego i peklowanego – mięsne konserwy, bekon, • solonego i wędzonego – wędzonki, kiełbasy wędzone dymem, • marynowanego – wędliny, • fermentowanego – salami, szynka szwarcwaldzka, kabanosy. 50 g mięsa przetworzonego dziennie, zwiększa ryzyko raka jelita grubego o 18 procent! Za bezpieczne ilości uważa się tygodniowe spożycie do 500 g mięsa czerwonego po przygotowaniu, co odpowiada 700-750 g mięsa surowego. Zastąpić je można drobiem, nasionami roślin strączkowych, jajami, rybami oraz przetworami mlecznymi.

Zobacz również

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz ze Śląskiem Wrocław

Oceniamy piłkarzy Cracovii za mecz ze Śląskiem Wrocław

Górnik - Stal LIVE! Zabrzanie chcą zmazać plamę po kompromitacji w Krakowie

Górnik - Stal LIVE! Zabrzanie chcą zmazać plamę po kompromitacji w Krakowie

Polecamy

Muzeum Zamkowe w Malborku nominowane do nagrody Sybilli 2023

Muzeum Zamkowe w Malborku nominowane do nagrody Sybilli 2023

Jak długo ulica Wolności będzie zakorkowana?

Jak długo ulica Wolności będzie zakorkowana?

Chcieli grać w piłkę nożną na Podhalu, ale muszą wrócić do Brazylii

Chcieli grać w piłkę nożną na Podhalu, ale muszą wrócić do Brazylii