Jednym ze składników arbuza jest likopen, czyli czerwony barwnik roślinny, który znajdziemy także w pomidorach. Likopen zaliczany jest do najlepszych jadalnych środków antynowotworowych. Sposób, w jaki zwalcza komórki nowotworowe, nie jest do końca znany. Sądzi się, że przyczynia się on do odbudowania połączeń międzykomórkowych. Mężczyźni spożywający dużo likopenu podobno rzadziej chorują na raka prostaty. Likopen najlepiej wchłania się z tłuszczem, dlatego sałatka z arbuzem i orzechami jest jak najbardziej wskazana.
Ponadto arbuz zawiera około 92 proc. wody, a więc dobrze gasi pragnienie. Jest także gatunkiem moczopędnym, którego spożywanie zaleca się chorym na nerki. Dzięki zawartości kwasu jabłkowego i cytrynowego, arbuz ma słodkawy i orzeźwiający posmak. Niestety, w owocu tym nie doszukamy się ogromnej ilości witamin. Znajdziemy tu zaledwie znikome zawartości B1, B2 i C. Arbuz ma także małą wartość energetyczną - zaledwie 30 kcal w 100 gramach. Wpływa także korzystnie na układ pokarmowy, polepszając przemianę materii.
Zawarta w arbuzie cytrulina rozluźnia i rozszerza naczynia krwionośne, dzięki czemu spożywanie owocu powoduje podobne działanie, do znanej na całym na całym świecie niebieskiej tabletki.
Polski smog najbardziej szkodzi kobietom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?