Agata Wodzień-Nowak
wydawca, redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
294 materiały
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Rolnictwo podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. z pandemią COVID-19, wojna na Ukrainie, rynkowe gry np. ceną gazu silnie oddziałują na ciągłość i opłacalność produkcji. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczynają na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected]

Zobacz, jak bawili się zimą nasi rodzice i dziadkowie w PRL-u i przed wojną
W Polsce trwają kolejne tury ferii zimowych. Ci, którzy właśnie je mają, mogą korzystać z prawdziwie zimowych warunków. Kto może, wyciąga sanki, ślizgacze i...

Myślisz, że opłacasz wszystkie podatki? A za psa zapłacone? Stawka 2023 w górę
Podatek od posiadania psa w swojej maksymalnej stawce od 1 stycznia 2023 r. może być wyższy. Posiadanie czworonożnego przyjaciela kosztuje i nie chodzi tylko o...

Dobre wieści dla klientów. Masło w sklepach dawno nie był tak tanie
Polowanie na masło w promocji nie wymaga już takiego wysiłku. Ten popularny produkt tanieje w marketach. W drugiej połowie stycznia 2023 r. kostka masła w...

Program Energia dla wsi. Wszystkie OZE dla rolników w jednym wniosku
Energia dla wsi to nowy program, który ma złagodzić skutki drożejącej energii i zapewnić mieszkańcom wsi samowystarczalność. Kto dostanie pieniądze, jaka jest...

Starasz się o zasiłek macierzyński? Zmieniła się górna granica wieku dziecka
Zasiłek macierzyński będzie można dostać na starsze dziecko niż do tej pory. KRUS wyjaśnia, od kiedy obowiązuje podniesiona górna granica wieku i kogo dotyczy....

Kret robi kopce nawet zimą. Poznaj sposoby na kreta i nornicę
Zima, ogród praktycznie zapadł w stan uśpienia, ale nie on! Kret tworzy kopce na trawniku i w rabatach. Posiadacze działek z niecierpliwością szukają sposobów...

Już obowiązuje zmiana w zgłoszeniach drzew do wycinki na swojej działce
Wycinka drzew będzie łatwiejsza, dotyczy to strony formalnej. Ułatwienie weszło w życie 27 stycznia i ma polegać na tym, że gminy będą przyjmowały wnioski o...

Tak sprawdzisz, czy jajko jest świeże. Czy kolor skorupki ma znaczenie?
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Są na to proste sposoby. Takie testy można przeprowadzić zarówno na całym jajku, jak i rozbitym. Odpowiadamy też na...

Skarby za grosze z babcinej spiżarni. Na co pomoże chrzan i kiszona kapusta?
Domowe sposoby na zdrowie są znacznie tańsze niż gotowe suplementy, a wiele z nich masz w spiżarni, szafce, piwnicy. Własne zbiory i przetwory to często...

Chore mięso, trute kury i znęcanie się nad zwierzętami, czyli foodowe hejty
Szokujące zdjęcia, porażające dane i tysiące podpisów pod petycjami. Jak nie oprzeć się szeroko rozprzestrzenianym doniesieniom? Gdy kurz afery opadnie, okazuje...