Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
486 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Kiedy siać pomidory na rozsadę, kapustę, seler i paprykę? Pilnuj terminów
Co posiać w marcu? Całkiem sporo! Termin siewu warzyw jest bardzo ważny dla ich prawidłowego rozwoju. Kalendarz siewu podpowie, kiedy siać paprykę, pomidory na...
Z koszykiem na targowisko. Oto aktualnie najtańsze i najdroższe warzywa
Papryka, pomidory czy cebula z pewnością zaskakują ceną niejednego klienta. Sprawdzamy, ile kosztują w pierwszej połowie marca popularne owoce i warzywa,...
Ile kosztuje worek ziemniaków prosto od rolnika? Ceny są zróżnicowane
Sprawdzamy, ile w marcu 2023 roku kosztują ziemniaki prosto od rolnika z gospodarstwa i te sprzedawane na targowiskach. Cena w skupie jest blisko 90 proc....
Robisz domowe pączki? Podliczyliśmy składniki i wiemy, ile to kosztuje
Lista składników potrzebnych do zrobienia domowych pączków obejmuje 8 produktów plus olej do smażenia i nadzienie. Postanowiliśmy obliczyć, jaki jest koszt...
Więcej pieniędzy dla KGW w 2023 roku. Dostaną wyższe dotacje na swoje działania
Od kilku lat zarejestrowane w ARiMR koła gospodyń wiejskich mogą wnioskować o dofinansowanie swojej działalności. Ministerstwo rolnictwa przygotowało...
Kto może rozliczać PIT w 2024 roku razem? Ile czasu trzeba być małżeństwem?
Zeznania podatkowe za 2023 rok można składać od 15 lutego 2024. Możemy skorzystać z kilku typów ulg czy odliczeń. Korzystne może okazać się wspólne rozliczanie...
Trzeba przygotować się do zmian w dopłatach. Nadchodzą ekoschematy
Trwa wypłata płatności bezpośrednich za 2022 rok. Ostatni raz na starych zasadach. Od 2023 roku rolników czekają zmiany w dopłatach i nowy element -...
Kto nie musi płacić podatku od nieruchomości? Oto stawki w 2023 roku
Dom, mieszkanie, działka, garaż? Sprawdź, czy twoje nieruchomości obejmuje podatek. Jest kilka przypadków, w których właściciel lub posiadacz nie musi płacić...
Znów duży rachunek? Pewnie nie stosujesz tych 5 sposobów oszczędzania na jedzeniu
Spore grono osób zastanawia się, jak oszczędzać na jedzeniu, gdy w sklepach ceny wysokie. Przy kasie w markecie czy na straganie w środku miasta rachunek za...
Zrobiłam faworki i policzyłam, ile to kosztuje w tym roku
Do zrobienia faworków potrzeba kilku składników, w tym jaj i masła, do tego oleju lub innego tłuszczu do smażenia, ceny jednak rosły. Chruściki na ogół...