Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
486 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
Wykopki w PRL. Na koniec było ognisko i pieczone ziemniaki. Też zbieraliście?
Wczesna jesień, a nieraz już koniec lata to czas wykopków. Na dużych rolniczych plantacjach służą do tego specjalistyczne kombajny, w przydomowych ogródkach...
Trwa sezon na prawdziwki, kurki, rydze. Ile kosztują te zbierane na zamówienie?
Sprawdzamy, ile we wrześniu kosztują prawdziwki, podgrzybki, rydze i kurki od zbieraczy. Świeże grzyby prosto z lasu zbierane na zamówienie są zazwyczaj nieco...
We wsi nie było zamku, więc w Sierakowie go sobie zbudowali. Ze słomy!
- Zamek ze słomy zachwycił mnie i musiałam się zatrzymać! Jestem pod ogromnych wrażeniem pomysłowości i zaangażowania ludzi - mówi nam jedna ze zwiedzających...
Pogoda nadgryzła jabłka, dlatego zbiory będą mniejsze. Ile kosztują?
Na targowiskach jabłka na początku września kosztują od 3 do 5, a nawet 6 złotych za kilogram. Sporo, mówią klienci. Co na to producenci? Niesprzyjająca pogoda,...
Zamek ze słomy! Olbrzymi witacz w Sierakowie przyciąga jak prawdziwy zabytek
– Zamek ze słomy zachwycił mnie i musiałam się zatrzymać! Jestem pod ogromnych wrażeniem pomysłowości i zaangażowania ludzi – mówi nam jedna ze zwiedzających...
Ceny usług rolniczych na jesień 2023. Ile za orkę, wywóz obornika i siew?
Ile dziś trzeba zapłacić za siew zbóż, orkę pługiem obrotowym, talerzowanie albo wywóz obornika i gnojowicy? Na ceny usług rolniczych wpływa kilka czynników....
Przez to niedopatrzenie sok lub nalewka z aronii wychodzą cierpkie
Do zrobienia nalewki z aronii potrzebujemy niewielu składników, a przepis jest dość prosty. Aby powstał sok, w przepisie wystarczy pominąć jeden składnik....
Jesienne targi ogrodnicze 2023. Dokąd po sadzonki nie tylko starych odmian?
Poznaj terminy jesiennych targów ogrodniczych i rolniczych z okazją do kupienia roślin w różnych częściach kraju. Jesień to odpowiednia pora na dokonanie nowych...
Żniwa rzepakowe praktycznie zakończone. Cennik rzepaku z 16 sierpnia
Cena rzepaku w skupach nie spełnia oczekiwań rolników. Rzepak należy do upraw zajmujących w Polsce największe areały. W sezonie 2023 zbiory ponownie odbywały...
Pomidory. Zbliża się czas na bardzo ważny zabieg na koniec lata
Podcinanie liści pomidorów to ważny zabieg, ogławianie pomidorów o odpowiedniej porze — również. Ważne, by pozbywać się tylko tych właściwych części rośliny i...