Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
771 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Puszyste jagodzianki pełne owoców. Zobacz triki mistrzów na idealne wypieki
Nadszedł sezon na jagodzianki. Po upragnione bułki z jagodami ustawiają się długie kolejki, a ich wysokie ceny czasem mogą zaskoczyć. Wielu blogerów...
Dania na upały. Zobacz 9 propozycji na orzeźwiające posiłki
W czasie upałów niechętnie gotujemy dania, które wymagają wiele czasu lub potrzebują użycia piekarnika. Najczęściej sięgamy po chłodniki, sałatki lub dania z...
Delikatna sztuka mięsa jak dawniej. Wypróbuj przepis z aromatycznym składnikiem
Tradycyjna sztuka mięsa to wołowina ugotowana z dodatkiem warzyw. Elegancka wersja dania gotowana jest ze szpondra. Potrawa na codzienny obiad podawana była z...
Puszyste bułki do hot dogów jak z amerykańskich filmów. Zobacz przepis na przekąskę
Przysmak kuchni amerykańskiej, hot dog, stanowi całość, razem z puszystą podłużną bułką. Soczysta kiełbaska, chrupiące pieczywo, świeże warzywa i wyraziste sosy...
Czy trzeba gotować makaron w wodzie z oliwą? Sprawdziliśmy fakty i mity o gotowaniu
Czy dolewać oliwy do wrzątku podczas gotowania makaronu? A może gotować rosół podczas burzy? W wielu domach z pokolenia na pokolenie przekazywane są zasady...
Szybka zupa w kilka chwil? Domowa kostka rosołowa ułatwi gotowanie
Domowa zupa nie musi wiązać się z długim przygotowaniem bulionu warzywnego. Gotowanie będzie znacznie przyspieszone, gdy skorzystacie z domowej kostki...
Fenomenalna sałatka z truskawkami. Sekret smaku tkwi w składniku łączącym pomidory
Soczysta sałatka z truskawkami to orzeźwiająca przekąska na upalne dni. Domowa sałatka z dodatkiem pomidorów nie potrzebuje wielu składników. Sekret idealnego...
Szukasz pomysłu na prezent na Dzień Ojca? Na pewno nie pogardzi takim przysmakiem!
Prezenty na Dzień Ojca mogą przyjmować różne formy. Zachęcamy, aby w ramach prezentu zrobić tacie okolicznościowy posiłek. Proponujemy 9 przepisów na obiad z...
Tradycyjny dżem morelowy. Wypróbuj przepis z soczystymi owocami jak z XIX wieku
Lucyna Ćwierczakiewiczowa, przygotowując konfiturę z moreli, sięgała po prawie dojrzałe owoce. Następnie zasypywała je cukrem, do uzyskania gęstego syropu z...
Rejbak, proziaki i gumiklyjzy. Smakowite podróże kulinarne po Polsce
Wiele osób podróżując podczas urlopu, wybiera miejsca, w których może zjeść intrygujące, regionalne dania. Kurpiowski rejbak, pierogi po lubelsku i podkarpackie...