Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
775 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Świetny pomysł na obiad! Domowy gulasz z indyka z warzywami
Tradycyjny gulasz z indyka przyrządza się z dodatkiem świeżej papryki lub z dodatkiem mielonej przyprawy, której smak wzmacnia dodatek koncentratu. Gulasz z...
Koszmarne jedzenie z dzieciństwa. Zobacz 11 dań, o których chcielibyście zapomnieć
Gdy myślimy o daniach z lat dziecięcych, najczęściej wspominamy te, które kojarzą nam się z błogością. Jednak dzieciństwo związane jest z wieloma posiłkami,...
Tradycyjna bruschetta na imprezę i na śniadanie. Przepis na grzankę z pomidorami
Miłośnicy kuchni włoskiej z pewnością znają bruschette. Włoska przystawka składa się z dobrej jakości chleba, czosnku, oliwy i pomidorów. Sekretem udanej...
Napój Sassy Water na lato. Zobacz przepis z dodatkiem orzeźwiających składników
Napój Sassy Water to świetna propozycja dla osób, które nie przepadają za smakiem wody. W prosty sposób można zrobić samemu wodę smakową z łatwo dostępnych...
Pamiętasz go z dzieciństwa - szczególnie jego wyrazisty smak. Spróbuj tego kompotu
Domowy kompot z wiśni to napój, który często gościł w domowych spiżarniach. Poza samym napojem, ugotowane owocowe można wykorzystać do nadziewania puszystych...
Ten smak znasz z fast-foodów. Teraz możesz go zrobić w domu i to w 5 minut
Prosty sos tysiąca wysp większość osób zna z popularnych sieci restauracji serwujących dania typu fast-food. Można go zrobić w kilka minut w domowym zaciszu....
Pyszny sernik na zimno z truskawkami. Wypróbuj przepis blogerki Polish your kitchen
Potrzebujesz ochłody? Ten sernik na zimnoz truskawkami sprosta oczekiwaniom wybrednego łasucha. Mamy dla ciebie rewelacyjny przepis na to wyśmienite ciasto od...
Domowe racuchy z truskawkami na deser. Zobacz przepis na danie z dzieciństwa
Domowe racuchy z truskawkami to świetny sezonowy przysmak. W czerwcu to jeden z ulubionych podwieczorków małych i dużych łasuchów. Zachęcamy, aby przyspieszyć...
Zupa kalafiorowa jak u babci. Poznaj przepis na domowy obiad
Apetyczna zupa kalafiorowa to idealne danie na późną wiosnę i lato. Proponujemy przyrządzić danie w wersji zero waste, czyli wykorzystanie rosołu przygotowanego...
Apetyczna sałatka z ogórków małosolnych Karola Okrasy. To idealna przekąska na lato
Karol Okrasa to ceniony szef kuchni i znawca kuchni polskiej pochodzący z Białej Podlaskiej. Kucharz od lat przemierza różne zakątki Polski, pokazując, jakie...