Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
665 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Śniadanie bez grama jajka, a smakuje jak jajecznica. Idealne do kromki chleba
Kremowa tofucznica to nie lada gratka dla miłośników kuchni roślinnej, choć fani mięsa również mogą urozmaicić sobie poranny posiłek. Pomysłowa alternatywa...

Szukasz pomysłu na niecodzienny obiad? Wypróbuj przepis na flaki po warszawsku
Flaki wołowe to tradycyjne danie, które w wielu domach podawane jest na sylwestra lub na obiad w Nowy Rok. Jednak można zrobić je na codzienny obiad na jesień i...

Ciasto dyniowe lekkie jak chmurka. Wypróbuj przepis na puszysty wypiek
Ciasto dyniowe na drożdżach to absolutny hit wśród jesiennych wypieków. W książkach kucharskich z czasów PRL-u zalecano dodawanie przecieru z dyni, aby...

Piątkowe kotlety z piekarnika. Pyszne i nie rozpadną się po przyrządzeniu!
Domowe kotlety z ciecierzycy to przysmak, który można zrobić z namoczonej i ugotowanej ciecierzycy, z ciecierzycy w puszce lub ze słoika. Warto wymieszać ją z...

Oryginalny dżem z dyni na deser. Zobacz przepis na przysmak z cytrusem
Domowy dżem z dyni to wyjątkowy przysmak na jesienny podwieczorek. Można zrobić go w większej ilości na zimę. Tradycyjny dżem z dyni warto zestawić z sokiem z...

Zdrowa surówka z selera na obiad. Zrobisz ją w 15 minut
Soczysta surówka z selera powstanie poprzez połączenie go z sezonowymi owocami i oblanie sosem jogurtowym. W tym przepisie łączymy bulwę selera z soczystymi...

Apetyczny pasztet z gęsi od święta. Zobacz przepis na mięsny przysmak
Pyszny pasztet z gęsi to wyśmienite danie, które można podawać na odświętny obiad. Domowy pasztet z gęsi świetnie smakuje z kawałkami żurawiny dodanej podczas...

Ta papryczka wypali gardło. Najostrzejsza papryczka świata i jej słabsze koleżanki
Mała, pomarszczona papryczka nazwana Pepper X została okrzyknięta najostrzejszą papryczką chili według zaktualizowanej Księgi Rekordów Guinnessa. Poprzez...

Naprawdę dobry smalec domowy na kanapki. Sprawdź przepis z soczystym jabłkiem
Domowy smalec to kaloryczna i aromatyczna przekąska, która świetnie smakuje z pajdą świeżego chleba. Tradycyjnie smalec przygotowywany jest ze słoniny...

Włoskie paluszki chlebowe na imprezę. Poznaj przepis na chrupiące grissini
Domowe paluchy chlebowe to sposób na elegancką przystawkę. Włosi tradycyjnie podają ją do deski serów z plastrami szynki parmeńskiej. Domowe paluchy chlebowe...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Apple iPhone 15 Pro Max 512GB Tytan Biały
PrzeglądDowiedz się więcejSpecyfikacja...