Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
807 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Jak pozbyć się salmonelli z jajek? WHO promuje znany trik. Musisz go wypróbować
Zasadność mycia jajek przed spożyciem może zastanawiać. Według ekspertów nie powinno myć się jajek przed włożeniem do lodówki, gdyż to narusza ich naturalną...
Najlepsze przechowywanie miękkich owoców. Jagna Niedzielska zdradza trik na świeżość
Owoce jagodowe są miękkie i delikatne. Zanim zdąży się je zjeść, mogą sfermentować, spleśnieć lub stracić jędrność. Nieodpowiednio przechowywane truskawki,...
Polska klasyka z przepisu blogerki. Wspaniały pomysł na obiad
Anna Hurning tworząc blog Polish your kitchen, pokazuje polską kuchnię zagranicznym smakoszom. Część czytelników ma polskie korzenie, inni korzystają z...
Sałatka kisir z kaszą bulgur. Wypróbuj przepis na lekkie danie z kuchni tureckiej
Kisir to sałatka na bazie kaszy bulgur. Danie pochodzi z regionu Hatay w Turcji. Do tego dania dodaje się hojną porcję świeżych ziół np.: natkę pietruszki,...
Wyjątkowy przepis na miodownik z kremem i polewą. Idealny zestaw dla łasuchów
Miodownik to pyszne ciasto na miodowych plackach z kremem z kaszy manny, udekorowany polewą czekoladową. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na ten...
Risotto ze szparagami i cukinią we włoskim stylu. Zobacz przepis na fenomenalne danie
Risotto ze szparagami to danie, które wymaga wiele cierpliwości od przygotowujących go osób. Należy krótko obsmażyć szparagi, ale długo i zdecydowanie mieszać...
Dietetyczne ciasto z bananami w miniwersji. Fit deser inspirowany banofee w 5 minut
Domowe dietetyczne ciasto to możliwość realizacji słodkiej pokusy bez większych wyrzutów sumienia. Świetnym przykładem jest deser inspirowany ciastem banofee...
Jak wybrać najlepsze lody? Katarzyna Bosacka i psychodietetyczka Marta Adamiuk radzą
Robi się coraz cieplej i sezon na lody się rozkręca. Już wkrótce będzie można cieszyć się smakiem ulubionej porcji kremowych słodkości w czasie upałów....
Faszerowane pomidory z piekarnika. Odkryj przepis na apetyczne danie z mozzarellą
Faszerowane pomidory to przysmak, który świetnie smakuje latem. Można nadziewać je mięsem, ryżem albo serem mozzarella i zielonymi kulkami kaparów. Wyjątkowe...
Koktajl truskawkowy na pożywne śniadanie. Zobacz przepis na zdrowy napój z owoców
Koktajl truskawkowy to szybka i zdrowa przekąska na ekspresowe śniadanie. Napój będzie bardziej sycący i zyska kremową konsystencję, gdy truskawki zostaną...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Stiga Collector 543e (2L0431008/ST2)