Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
818 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Tradycyjne łazanki z młodą kapustą. Klasyczny przepis z boczkiem
Pyszne łazanki z młodą kapustą to danie, które najczęściej gości na talerzach w maju i w czerwcu. Właśnie wtedy szukamy sposobów na przyrządzenie młodej...
Gotowanie dla początkujących. Poznaj 5 istotnych zasad szefa kuchni
Gotowanie w domu może być zajęciem chaotycznym i powodować bałagan w kuchni. A to skutecznie zniechęca do samodzielnego przyrządzania jedzenia. Szefowie kuchni...
Kremowy hummus na śniadanie. Zobacz prosty przepis na kanapkowe smarowidło
Domowy hummus jest bardzo prosty do zrobienia. Jeśli korzystamy z ciecierzycy ze słoika lub gotowanej na parze w puszce, to można go zrobić w mniej niż 10...
Fenomenalna sałatka z młodych ziemniaków. Sprawdzona do dań z grilla
Sałatka ziemniaczana to popularny i pyszny dodatek do dań z grilla. Sprawdzi się idealnie na każdej imprezie. Proponuję przepis na sałatkę z młodych ziemniaków...
Gryczany chlebek bananowy z zaskakującym składnikiem. Zobacz przepis na ciasto
Chlebek bananowy to jeden z pomysłów, który pomoże wykorzystać bardzo dojrzałe banany. To, co odróżnia ten chlebek bananowy od innych, to wykorzystanie mąki...
Orzeźwiające mango lassi do zrobienia w 5 minut. Odkryj prosty przepis na napój
Tradycyjne mango lassi to napój przygotowany na bazie jogurtu naturalnego, dojrzałego mango i mleka. W Indiach przyprawia się go szczyptą mielonego kardamonu...
Polskie winnice do odwiedzenia. Zobacz gdzie można zobaczyć polskie wino
Wzrastające ceny wyjazdów za granicę sprawiają, że warto przyjrzeć się atrakcjom turystycznym dostępnym w naszym kraju. Wśród nich jest podróżowanie szlakiem...
Chrupiące krakersy na podwieczorek. Przepis na przekąskę z ziarnami
Domowe krakersy wieloziarniste to zdrowa przekąska, którą mogą zajadać się nawet weganie. Za chrupkość odpowiadają mąka z ciecierzycy, owsiana lub mąka...
Wegetariańskie pulpety z kaszy jaglanej. Sprawdź przepis na tani i pożywny obiad
Kasza jaglana to uniwersalny składnik wykorzystywany do dań słodkich i słonych. Świetnie sprawdza się jako baza do zrobienia aromatycznych pulpetów z kaszy...
Pożywna nocna owsianka na śniadanie. Zobacz przepis na szybką owsiankę
Nocna owsianka to zdrowy i szybki posiłek, idealny dla osób dbających o dostarczenie zdrowych kalorii. Świetnie sprawdzi się jako treściwe śniadanie, ale...