Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPolska
299 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. Zajmuję się tematyką kulinarną. Lubię odkrywać historie związane z gotowaniem oraz wątki związane z jedzeniem w popkulturze. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek.

Gdzie znaleźć chrupiące bochenki? Zobacz, najciekawsze piekarnie rzemieślnicze w kraju
Chleb z belgijską czekoladą z Krakowa, zawieszone chleby z Wrocławia, więzienne z Bartoszyc i chleb z pastą miso z Warszawy. Piekarnie rzemieślnicze zyskały na...

Zdrowe przekąski dla dzieci na wiosnę i lato. Mamy przepisy. Katarzyna Błażejewska - Stuhr dzieli się pomysłami na przemycanie warzyw
Psychodietetyczka i dietetyczka kliniczna Katarzyna Błażejewska – Stuhr i blogerka Magda Kogut-Wałęcka, autorka bloga Szczesliva.pl zachęcają do podawania...

Zjawiskowa sałatka z ogórków małosolnych według Karola Okrasy. Takiej jeszcze nie jedliście
Karol Okrasa to ceniony szef kuchni i znawca kuchni polskiej pochodzący z Białej Podlaskiej. Kucharz od lat przemierza różne zakątki Polski pokazując, jakie...

Jak zrobić espresso tonic? Zobacz przepis na orzeźwiający napój z 3 składników
Połączenie toniku i espresso może brzmieć dziwnie. Gwarantujemy, że intrygujący smak, albo pokochacie, albo będziecie omijać szerokim łukiem. Jednak tonic...

Wyśmienity stek z kalafiora. Sprawdź przepis na wegetariańskie danie na obiad
Idealne danie dla smakoszy kalafiora. Chrupiące warzywo łatwo zamienić w pożywny posiłek dla wegetarian. Świetnie smakuje z sosem na bazie tahini, czyli pasty...

Dalgona coffee, kawa po koreańsku. Przepis na hitowy deser z 4 składników. Zobacz, jak zrobić dalgona coffee
Kawa dalgona coffee była hitem w czasie lockdownu. Wystarczyło mieć trzy składniki plus wodę i można było zrobić dziecinnie prosty w wykonaniu deser bez...

Trepy, zupa z Jednorożca i pańska skórka. Kuchnia Mazowsza i Kurpiów zachwyca. Zobacz najciekawsze dania i produkty
Jaglaki, sójka głowaczowska i trepy po załawsku to tylko niektóre z dań, których nazwy zaskakują przybyszów z różnych zakątków świata. Mazowsze ma wiele potraw...

Flaki, szpinak z jajkiem i kożuch na mleku. Najgorsze smaki z dzieciństwa. To były kulinarne koszmary
Gdy myślimy o daniach z lat dziecięcych, najczęściej wspominamy te, które kojarzą nam się z przyjemnością. Jednak dzieciństwo związane jest z wieloma posiłkami,...

Ruchanki, czernina i gryz. Kuchnia kaszubska, jakiej nie znacie. Najdziwniejsze nazwy potraw z Pomorza
Ruchanki, golce kociewskie z mięsem, nadzy klosczy (kluski ziemniaczane) czy gryz to tylko niektóre z wyjątkowych dań z Pomorza, które mogą zaskoczyć swoją...

Gofry za niecałe 2 zł? Katarzyna Bosacka pokazała, jak zrobić tani deser
Gofry to lubiany przysmak, często kojarzony z urlopem czy leniwym, weekendowym śniadaniem. Z roku na rok gofry kupowane w wakacyjnych kurortach kosztują coraz...