Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
819 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Kalendarz przygotowań do świąt wielkanocnych. Proponujemy przepisy dla zapracowanych
Wielkanoc to czas, który chcemy spędzić w gronie najbliższych osób. Aby mieć dla nich więcej czasu, a także przygotowując posiłki po powrocie z pracy,...
Przepis na zupę chrzanową z białą kiełbasą. Tradycyjne danie na Wielkanoc
Zupa chrzanowa to klasyczne danie kuchni polskiej. Często podawana jest na Wielkanoc zamiast żurku i barszczu białego. Przepis na nią znalazł się w e-booku „The...
Apetyczne pulpety w sosie koperkowym. Spróbuj przepis na domowy obiad jak u mamy
Pulpety w sosie koperkowym to danie, które wiele osób wspomina z rozrzewnieniem z czasów dzieciństwa. Najczęściej gotowano je z delikatnego mięsa cielęcego. W...
Pasta pistacjowa do deserów. Zrobisz ją w kilka chwil
Pasta pistacjowa to niezwykle proste w wykonaniu smarowidło, które sprawdza się jako dodatek do świątecznych serników. Niestety w sklepach pasta z pistacji nie...
Lubisz wytrawne wypieki? Wypróbuj puszysty chlebek z ziołami i czosnkiem
Chlebek ziołowy to pomysł na zrobienie aromatycznej przystawki na imprezę lub spotkanie w rodzinnym gronie. Za smak odpowiada połączenie bazylii, natki...
Wielki Post 2023. Kiedy się kończy i jakie są zasady postu w Wielką Sobotę?
W czasie ostatniego tygodnia Wielkiego Postu można się zastanawiać od kiedy można jeść pokarmy mięsne. W tym czasie warto sobie przypomnieć, czym jest praktyka...
Chia pudding z karmelizowanymi jabłkami. Prosty przepis dla miłośników migdałów
Deser z nasionami chia to prosty i pyszny deser, który można podawać na lekkie drugie śniadanie lub podwieczorek. W Polsce nasiona szałwii hiszpańskiej szybko...
Jedyny taki krem z białej czekolady. Będziesz się nim zajadać
Mam dla ciebie bezkonkurencyjny przepis na najlepszy krem z białej czekolady. Smakuje wyśmienicie, jest delikatny, puszysty, prosty do przygotowania, a także...
Domowa ogonówka na cielęcinie. Przepis na delikatną zupę z XIX wieku
Zupa ogonowa na cielęcinie to prosty posiłek, który przygotowywano na wiosnę. Danie podawano osobom wychodzącym z choroby oraz na wzmocnienie po zimie. Przepis...
Szukasz nietypowej przystawki na Wielkanoc? Wypróbuj jajka po szkocku
Jajka po szkocku są tradycyjną przekąską serwowaną w chrupiącej panierce. Tradycyjnie Szkoci przyrządzają ją z mięsa wieprzowego, jajek ugotowanych na półmiękko...