Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
804 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Urocze babeczki wielkanocne owieczki. Poznaj przepis na świąteczny wypiek
Wielkanoc to czas, gdy eksperymentujemy z różnego rodzaju wypiekami. Poza klasycznymi babkami drożdżowymi warto zrobić babeczki wielkanocne dekoracją...
Kremowy pasztet z łososia i krewetek z mascarpone. Poznaj elegancką przekąskę
Na stole wielkanocnym nie może zabraknąć pasztetów. Jednak warto przełamać rutynę i zrobić pasztet z łososia i krewetek w eleganckim stylu. Przysmak jest...
Zacznij dzień z pysznym śniadaniem. Polecamy przepis na pieczoną owsiankę
Pieczona owsianka z bananem smakuje wyśmienicie. To pożywne i sycące śniadanie, po którym nie odczujesz potrzeby podjadania. Proponuję dodać do niej gorzką...
Domowe jajka w sosie tatarskim. Poznaj przepis na klasyczną przystawkę
Proste w przygotowaniu jajka w sosie tatarskim zrobisz w 15 minut. Wystarczy zrobić szybki sos tatarski z grzybkami marynowanymi, rozlać je na talerzu i na...
Apetyczny mazurek z migdałami do kawy. Świetnie smakuje nie tylko na Wielkanoc
Mazurek nie musi być bardzo skomplikowanym wypiekiem. Jego przygotowanie będzie jeszcze łatwiejsze, gdy skorzystasz z gotowej masy krówkowej. Dzięki temu ciasto...
Tymi daniami zaczniesz Wielkanoc. Sprawdzone pomysły na przystawki
Na Wielkanoc podajemy nie tylko żurek lub barszcz biały, białą kiełbasę i serniki na deser. Podczas śniadania wielkanocnego warto przygotować szereg kolorowych...
Ciastka smalcowe do kawy. Przepis jak od babci. Rozpływają się w ustach
Lubicie kruche ciasteczka z powidłami śliwkowymi? Proponujemy domowe ciastka smalcowe podobne do klasycznych amoniaczków podawanych na podwieczorek przez mamy i...
Zupa chrzanowa z cytryną. Poznaj smakowity przepis na wielkanocne danie
Szukasz pomysłu na urozmaicenie świątecznego śniadania wielkanocnego? Myślę, że nie tylko żurek i barszcz biały są warte uwagi. Zachęcam do wypróbowania...
Pyszne buraczki z chrzanem do obiadu. Poznaj sprawdzony przepis
Szukasz pomysłu na tradycyjne buraczki na ostro? Proponujemy zrobić klasyczną surówkę, jaką są buraczki z chrzanem. Z tanich i łato dostępnych składników możesz...
Wielkanocny chrzan z jabłkiem. Prosty i smaczny sos do mięs
Chrzan z jabłkiem to w wielu domach tradycyjny dodatek do mięs podawanych na Wielkanoc. To proste danie, które zrobisz w 10 minut. Wystarczy użyć dobrej jakości...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Stiga Collector 543e (2L0431008/ST2)